Miniszterelnökgyilkosság szárad a Hezbollah lelkén?

Mesebeszédnek nevezte vasárnap a Hezbollah libanoni szervezet azt az egyik vezető német hetilapban megjelent értesülést, amely szerint a síita csoport tervelte ki és hajtotta végre a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő életét kioltó merényletet. A Hezbollah szerint a Der Spiegel csak lejáratókampányt folytat ellene választások előtt.

A Der Spiegel azt írta hétvégi, legfrissebb számában, hogy nem a szíriai biztonsági szolgálatok tervelték ki Haríri megölését, mint eddig hitték, hanem a Hezbollah különleges erői. A libanoni politikus 2005 februárjában vesztette életét Bejrútban egy pusztító erejű pokolgéprobbanásban.

A Hezbollah szerint a hamburgi hírmagazin célja az volt a cikkben leírt állításokkal, hogy befeketítse a síita szervezetet a június 7-i libanoni parlamenti választások előtt. Az előrejelzések szerint a Szíria és Irán támogatását élvező befolyásos síita csoport és szövetségesei több szavazatra számíthatnak, mint a jelenleg kormányon lévő - Haríri fia vezette - Szíria-ellenes tábor.

A hamburgi hetilap a Haríri-gyilkosság kivizsgálására felállított "ENSZ-törvényszékhez közeli forrásokra" és az "ezeket alátámasztó bizalmas feljegyzésekre" hivatkozva azt írta, Daniel Bellemare kanadai ügyész, a különleges törvényszék vezetője és munkatársai "nyilvánvalóan visszatartják" a Hezbollah érintettségére vonatkozó "új, meglepő" információt, amelyről a Der Spiegel szerint egy hónapja szereztek tudomást. A hetilap azt írta, valószínűleg azért kezelik bizalmasan az értesülést, mert nem akarják még inkább felizzítani a libanoni belpolitikai helyzetet.

A törvényszék sajtóosztálya elutasította a Der Spiegelnek az ügyben hozzájuk intézett írásbeli kérdését, mondván, nem nyiltakozhatnak a nyomozás "operatív részleteiről".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.