Minimálbért hozna Steinbrück győzelme

Csaknem tízmillióan vannak, de egyelőre a váróteremben „gyülekeznek”. Onnan akarja kihozni az SPD-t egyszer már választott polgárokat a német szociáldemokraták kancellárjelöltje.

Peer Steinbrück, a volt gazdasági miniszter erről Berlinben beszélt, amikor csütörtökön bemutatta száznapos programját arra az esetre, ha a szeptember 22-i Bundestag-választások után ő lesz Európa vezető gazdaságának kormányfője.

Peer Steinbrück, az SPD kancellárjelöltje Willy Brandt szobra előtt, a nagy múltú párt berlini székházában. Archív felvétel
Peer Steinbrück, az SPD kancellárjelöltje Willy Brandt szobra előtt, a nagy múltú párt berlini székházában

A 66 éves politikusnak erre egyelőre nincs sok esélye, mivel a közvéleménykutatások szerint az SPD-nek és reménybeli koalíciós partnerének nem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges többsége – a felmérések 333-38 százalékot adnak a piros-zöld párosnak. Egy hármas szövetséget – a liberálisokkal (FDP) vagy a Baloldallal (Die Linke) – egyelőre kizártnak tartanak. Steinbrück szerint azonban a versenyfutás még nem dőlt el, mivel sok választó az utolsó pillanatig kivár. – Várják ki maguk is – mondta az őt faggató újságíróknak a szocdemek listavezetője, aki vasárnap este tévévitában csap össze Angela Merkel kancellárral, a CDU elnökével.

A száznapos kormányprogram elsősorban a gazdaság- és szociálpolitikában ígér gyors lépéseket. Az egyik legátfogóbb intézkedés, hogy bevezetnék a minden ágazatra kiterjedő kötelező minimálbért, ez 8,50 eurós órabér lenne. Németországban akadnak olyan szolgáltatások, ahol az órabér mindössze 4-5 euró között mozog – a szövetségi köztársaságban nincs országos szintű minimálbér. Akik legalább harminc éve fizetnek nyugdíjjárulékot, azok pedig havi 850 eurós szolidáris nyugellátásra számíthatnak majd. Az óvodák, az iskolák és az egyetemek fejlesztésére szánt többletforrásokat adóemelésekből finanszíroznák. A százezer eurót meghaladó éves jövedelmek után 49 százalék lenne az adókulcs.

Ugyanakkor a háztartások számára olcsóbbá tennék a villamos energiát. Igaz, nem úgy, hogy a szolgáltatókat kényszerítik tarifacsökkentésre, hanem az energiaadót viszik lejjebb 25 százalékkal. Az adócsalókat viszont keményebben büntetnék. Európai uniós szinten a bankunió megvalósítását célozná meg. Érdekes elem, hogy Steinbrück a bevándorló szülők Németországban született gyermekeinek lehetővé tenné a kettős állampolgárságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.