Életveszélyben a karikaturisták

A karikaturistákra az elmúlt években világszerte rájárt a rúd. Nyugaton az újságok takarékosságra kényszerülnek, keleten a vallásos érzékenység fokozódik – a karikaturistáknak így egyre nagyobb fejtörést okoz, hogy hol húzhatják meg a határt.

Szabir Nazar, Pakisztán legünnepeltebb karikaturistája 2015-ben már a végső határra érkezhet. Nazar a Friday Timesban és az Express Tribune-ben jelenteti meg szellemes, sokatmondó észrevételeit hazája kaotikus politikai életéről. Művei nagy figyelmet váltanak ki, és az efféle figyelem nem mindig egészséges. A hasonló észrevételek miatt felbőszült szélsőségesek az elmúlt években hétszer intéztek támadást az Express Tribune ellen. Az egyik rajtaütés Nazar szerkesztője ellen irányult, a támadásban a sofőrje életét vesztette.

Sokan nem állhatják a gúnyrajzokat
Sokan nem állhatják a gúnyrajzokat

A fenyegetések egyre súlyosabbak; Nazar úgy érzi, hogy 2015-ben inkább a Pakisztánon kívüli közönség számára készíti majd rajzait. Szeretné ugyanis elkerülni a híres szíriai karikaturista Ali Farzat sorsát, akit 2011-ben Aszad-párti verőemberek támadtak meg brutálisan, és mindkét kezét eltörték. Farzat Kuvaitba menekült, később az Európai Parlament a gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját is megkapta.

Nazar a közösségi média és blogok segítségével kívánja célba juttatni gondolatait. 2015-ben csatlakozik Farzathoz és világ karikaturistáinak azon egyre növekvő csoportjához, akik már nem jelenítik meg műveiket papíron. Rajzaik terjesztésének elsődleges közegeként az internetet választották, célközönségüket pedig az internetezők gyorsan gyarapodó tábora alkotja.

Az Egyesült Államokban Matt Bors a papírnélküliségi mozgalom vezető alakja. A baloldali érzelmű Borst sokan az egyik legtehetségesebb karikaturistának tekintik, pályatársai hagyományos munkahelyén, a nagyvárosi napilapoknál mégsem sikerült állást szereznie. 1980 óta az amerikai napilapok által foglalkoztatott karikaturisták száma több mint 60 százalékkal csökkent. Nem meglepő módon álláshirdetést alig találni. Bors így inkább a karikatúrák világának új hullámát igyekszik meglovagolni, és most egy online újság alkalmazottjaként dolgozik.

Kevin Kallaugher

A The Economist szerkesztőségi karikaturistája

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.