Lázadás egy ausztrál menekülttáborban

Az ausztrál Karácsony-szigetek egy menekültek számára kijelölt táborában „nagyobb zavargások” kezdődtek, amelyeket egyelőre nem sikerült a hatóságoknak megfékezni – számoltak be kormányzati források.

A bevándorlási hivatal egy nyilatkozatban beismerte, hogy az őröket "biztonsági okokra" hivatkozva kivonták a táborból - tudósított a BBC. Az orvosi ellátáshoz, az oktatáshoz és a sportolási lehetőségekhez szükséges berendezéseket megrongálták. Az állásfoglalás tagadta, hogy "nagyszabású lázadás" lenne, azonban azt írták, hogy a helyzet a menekültek és a bevándorlók számára fenntartott központban "feszült". A táborban a menekülteken kívül kitoloncolásra váró új-zélandiak is vannak. 

A zavargások akkor indultak, amikor egy csapat iráni tüntetni kezdett az iráni kurd Fazel Chegeni halála miatt. A férfi vasárnap szökött meg a létesítményből, a holttestére egy szikla tövében találtak rá. A halottkém vizsgálja a halálának okát. 

"A békés protestálás megengedhető, azonban egyes fogvatartottak kihasználják a helyzetet, hogy randalírozzanak és általános felkelést szítsanak" – nyilatkozta egy illetékes. Az épületegyüttesben állítólag több helyen is gyújtogattak. "Fogvatartottak egy csoportja, akik valószínűleg azok az állampolgársággal nem rendelkezők, akiknek vízumát visszavonták, folyamatosan nyugtalanságot szítanak."

Jelenleg nincs információ arról, hogy a fogvatartottak vagy a személyzet tagjai közül bárki megsérült volna.

Ian Rintoul, a Menekült Akció Koalíció aktivistája a Sydney Morning Heraldnak azt nyilatkozta, hogy Chegeni az önkényes fogva tartás hosszú távú következményeitől szenvedett. "Azt mondta a többieknek, hogy nem bírja tovább a táborban, és csak ki akar jutni."

Az ABC Newsnak korábban az egyik fogvatartott, Matej Cuperka beszélt arról, hogy aggódik a biztonsága miatt. "Mindenütt gyújtogatnak,...betörtek az ebédlőbe is. Rendőrökkel teli autók köröznek az épület körül, de csak az ablakon néznek be, senki nem segít nekünk" – panaszolta.

Sarah Hanson-Young zöldpárti kormányzó szerint az intézmény az összeomlás szélén áll. "Azzal, hogy minden őrt eltávolítottak az intézményből tegnap késő éjjel, azok az emberek, akik be vannak oda zárva, magukat kell, hogy megvédjék" – nyilatkozta a politikus, aki több fogvatartottal is beszélt. 

Hanson-Young ismét hangsúlyozta, hogy kockázatot jelent a menekültekre nézve, ha más fogvatartottakkal zárják őket össze.

"Többször figyelmeztették a kormányt a Karácsony-szigeten kialakult egyre jobban elmérgesedő helyzetre, azonban sajnálatos módon ezek a figyelmeztetések süket fülekre találtak" – mondta a szenátor.

Ausztrália az elfogott menekülteket a Perthtől 2,650 kilométerre lévő Karácsony-szigetekre küldi. A kormány azzal indokolja ezt a megoldást, hogy a tengeri út, amit a menekültek megtesznek, veszélyes, és bűnszervezetek tartják az ellenőrzésük alatt, így az állam kötelessége, hogy megállítsa a bevándorlókat. A kritikusok szerint a menekültekkel szembeni ellenérzéseknek a rasszizmus áll a hátterében, ami rombolja az ország hírnevét.

Az ausztrál menekültpolitikát a Human Rights Watch helyi igazgatója katasztrofálisnak nevezte júliusban. A Karácsony-szigeten fogva tartottak száma azóta növekszik, mióta Canberra elkezdte visszavonni a vízumot a büntetett előéletűektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.