Mindent tagadott „a halál kufára”

Minden ellene felhozott vádat tagadott hétfőn kezdődött bangkoki kiadatási meghallgatásán Viktor But, a világ egyik leghírhedtebb fegyverkereskedője. A gyanú szerint dollármilliókat érő arzenált adott volna el gerilláknak.

„A halál kufárának” is nevezett 41 éves But kiadatását az Egyesült Államok kérte, ahol terrorizmussal vádolják, és életfogytiglani börtön fenyegeti.

Tanúvallomásában az orosz fegyverkereskedő tagadta a vádakat, amelyek szerint együttműködött volna a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). „Semmi rosszat sem tettem Thaiföldön. Soha nem jártam sem Kolumbiában, sem az Egyesült Államokban" - mondta a törvényszéken.

A férfit márciusban fogták el egy bangkoki szállodában, nem sokkal azután, hogy megérkezett Moszkvából. Hónapokon át tartó előkészítő munka után CIA-ügynökök csalták lépre, akik a szélsőbaloldali FARC fegyvervásárlás iránt érdeklődő képviselőinek adták ki magukat. A májusban közzétett vádirat szerint egyebek mellett több mint 700 föld-levegő rakétát, több ezer lőfegyvert, csúcstechnikával felszerelt helikoptereket, valamint repülőgépeket akart eladni az Egyesült Államokban terrorszervezetként nyilvántartott FARC-nak dollármilliókért.

But állítólag azzal alapozta meg vállalkozását, hogy a Szovjetunió összeomlása után nagy tételben vásárolt fel repülőgépeket és fegyvereket. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet 2005-ös jelentése szerint többek között Bulgáriából, Szlovákiából, Ukrajnából és Kirgizisztánból csempészett fegyvereket konfliktusövezetekbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.