Mindent beismertek a grúz fotósok

Beismerő vallomást tett Grúziában mind a három fotós, akiket Oroszország javára való kémkedés vádjával tartóztattak le - közölte a grúz belügyminisztérium.

Utolsóként, kedden az ügy fővádlottja, Zurab Kurcikidze, az Európai sajtófotó-ügynökség (EPA) fotóriportere vallott. Két társa, Irakli Gedenidze - Miheil Szaakasvili grúz elnök személyi fotósa - és a szabadúszó, esetenként a grúz külügyminisztériumnak is dolgozó Giorgi Abdaladze előzőleg beismerte, hogy bizalmas értesüléseket közöltek Kurcikidzével.

Grúziában több független, illetve az ellenzékhez közelálló újság fotók nélkül jelenik meg, tiltakozásul a fotóriporterek elleni eljárás miatt
Journalists hold a rally to support the arrested Georgian photographers in Moscow July 19, 2011. The arrest of three photographers by Georgia on charges of spying for Moscow was evidence of growing "anti-Russian hysteria" in the ex-Soviet republic, Russia said last Tuesday. The placard (L) reads "The photographer is not a spy". REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST)

Az EPA-fotós ügyvédje elismerte, hogy védence beismerő vallomást tett, de azt mondta, az egyéb bizonyítékok nem támasztják alá a fotóriporter bűnösségét. Egy másik vádlott, Abdaladze ügyvédje pedig azt mondta, védence pszichikai nyomás hatására tett vallomást. "Grúziában mindenki tudja, hogy mindhárman ártatlanok" - mondta Kurcikidze védője.

A fotóriportereket nem egészen két hete tartóztatták le azzal a váddal, hogy átadtak titkos információkat - a grúz elnöki hivatal épületének alaprajzát, valamint Szaakasvili elnök útvonaltervét - az orosz titkosszolgálatnak. Ha elítélik őket, akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnak.

A grúziai ellenzék szerint koholt vádakról van szó. A vádak és a fogva tartás bosszú azért, mert a fotóriporterek május végén Tbilisziben megörökítették, ahogy a biztonsági erők kíméletlenül szétvernek egy tüntetést, és a képek az EPA-n keresztül külföldön is megjelentek.

Közben Moszkvában a svájci nagykövetség előtt nagyjából félszáz fotóriporter tüntetett "Fotós vagyok, nem kém", "Ha nincs fotó, nincs demokrácia" feliratú pólóban, hogy támogatásukról biztosítsák lefogott grúz kollégáikat. Az orosz fővárosban nincs grúz nagykövetség; a kaukázusi ország képviseletét Svájc látja el Oroszországban.

A grúz-orosz diplomáciai viszony 2008-ban szakadt meg, miután a két ország rövid háborút vívott egymással, és Oroszország megszerezte az ellenőrzést a de jure Grúziához tartozó szakadár köztársaság, Dél-Oszétia fölött. A háború óta a grúz hatóságok már többször lepleztek állítólagos orosz kémeket.

Grúziában több független, illetve az ellenzékhez közelálló újság fotók nélkül jelenik meg, tiltakozásul a fotóriporterek elleni eljárás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.