Mindent beismert a bukott bíboros

Voltak időszakok, amikor a szexuális magatartásom nem felelt meg a tőlem mint paptól, érsektől és bíborostól elvárható normáknak – mondta vasárnap Keith O'Brien.

Bocsánatot kért, és így gyakorlatilag minden vádat igaznak ismert el vasárnap Keith O'Brien bíboros, Edinburgh és Saint Andrew's volt érseke, az egykori legmagasabb rangú brit katolikus vallási méltóság, aki nemrég lemondott, miután papokkal szemben tanúsított, „nem helyénvaló" magatartással vádolták meg.

A homoszexualitás kendőzetlen bírálatáról és a cölibátus eltörlése melletti kiállásáról ismert bíboros múlt hétfőn mondott le egyházi tisztségéről, miután az Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lap megírta, hogy négy pap – akik közül hárman most is az egyház szolgálatában állnak – hivatalos panaszt tett O'Brienre a Vatikán nagy-britanniai képviselőjénél. A panasz szerint az érsek még az 1980-as években létesített ilyen jellegű kapcsolatot az akkor fiatal papokkal.

O'Brien először tagadta a The Observerben leírtakat, másnap azonban lemondott, vasárnap – egy héttel a brit lapban megjelent cikk közlése után – pedig bocsánatot kért. A 75 esztendős bíboros – aki ebben a hónapban egyébként is nyugállományba vonult volna – nyilatkozatában közölte: a vele kapcsolatban megfogalmazott és nyilvánosságra került állításokat kezdetben „névtelenségük és általános jellegük” miatt vitatta. Vasárnapi közleményében azonban O'Brien elismerte, hogy "voltak időszakok", amikor szexuális magatartása nem felelt meg a tőle „mint paptól, érsektől és bíborostól elvárható normáknak”. A volt érsek – neveket nem említve Ý megkövette azokat, akik ellen vétkeket követett el, és megbocsátást kért tőlük. Bocsánatot kért a skót katolikus egyháztól és Skócia népétől is, hozzátéve, hogy  élete hátralévő részét visszavonultságban fogja eltölteni, és a ezután nem vállal közéleti szerepet a skót katolikus egyházon belül.

Az O'Brien szexuális visszaéléseiről szóló panaszlevél egy héttel azelőtt jutott el a Vatikánhoz, hogy XVI. Benedek pápa bejelentést tett volna a lemondási szándékáról. A vádak és a bíboros vasárnapi őszinteségi rohama soha rosszabb pillanatban nem jöhetett volna: O'Brien eredetileg tagja lett volna annak a bíborosi testületnek, amely XVI. Benedek utódjának megválasztására ül össze alig néhány óra múlva. O'Brien a botrány kitörése után jelezte, hogy nem vesz részt a konklávén, ami egyúttal azt jelenti, hogy a brit katolikusoknak a pápaválasztáson egyetlen képviselőjük sem lesz ott.

Keith O'Brien az edinburghi katedrálisban
Leader of the Roman Catholic Church in Scotland Cardinal Keith O'Brien gestures during his Easter Sunday homily at St Mary's Cathedral in Edinburgh, Scotland April 4, 2010. REUTERS/David Moir (BRITAIN - Tags: RELIGION PROFILE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.