Mindenkit ellenőrizni akarnak a schengeni határokon

Hamarosan bevezetik az EU külső határait átlépő valamennyi személy, köztük az uniós állampolgárok személyazonosságának rendszeres vizsgálatát.
A tagállamok belügyminiszterei csütörtökön Brüsszelben úgy döntöttek, hogy felgyorsítják a közös határőrség felállítását.

Egyelőre csak a 28 kormány egyezett meg arról, hogy módosítják a schengeni előírásokat, amelynek nyomán az Európai Unióba való ki- és belépésnél kivétel nélkül minden személy adatait ellenőrizni fogják. A jogszabályról még meg kell állapodniuk az Európai Parlamenttel, így a fokozott ellenőrzésekre leghamarabb csak hosszú hónapok múlva kerülhet sor. Ráadásul az új szabály hatályba lépését követően a repülőterek féléves felkészülési időt kapnak.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

A közös határőrség felállításáról szóló bizottsági javaslatokról júniusig meg akarnak egyezni a huszonnyolcak. Ez sem fog viták nélkül menni, mivel az előterjesztés lehetővé tenné, hogy bizonyos körülmények között az adott tagállam akarata ellenére is kivezényeljenek uniós határőröket a veszélyeztetett külső határszakaszokra.

Az uniós belügyminiszterek brüsszeli találkozóján a soros elnök Hollandia képviselője, Klaas Dijkhoff és Dimitrisz Avramopoulosz, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa is arra figyelmeztetett, hogy az egyoldalú lépések ideje lejárt.

A tagállamoknak alig egy hetük maradt arra, hogy a következő rendkívüli uniós csúcsig egyeztessék a menekültpolitikájukat. Ha a március 7-re tervezett EU-Törökország találkozón nem sikerül megállapodni a görög partokra érkező migránsok számának jelentős és érdemi csökkentéséről, akkor előkerülnek a tartaléktervek — jelentették be, de részleteket nem árultak el.

Megfigyelők szerint a sokáig cáfolt B terv, illetve az esetleg következők a schengeni rendszer szigorítására, esetleg Görögország elszigetelésére vonatkozhatnak.
Athén egyébként hamarosan biztonságos harmadik országnak ismerheti el Törökországot, ami azt jelenti, hogy valamennyi onnan érkező migránst visszaküldhet, hogy a menedékkérelmét ott bírálják el. Ugyancsak közeli a megállapodás a két ország között a visszafogadási egyezmény életbe lépéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.