Mindenki meghalt a Himalájába csapódó repülőgépen

A 18 áldozat összeégett holttestét hétfőn találták meg a nepáli mentőalakulatok.

A fedélzeten lévő 18 ember közül senki nem élte túl a vasárnap Nepálban történt repülőgép-szerencsétlenséget – jelentették be ma Katmanduban. A hadsereg közlése szerint Nepal Airlines járata egy hegynek csapódott a fővárostól 225 kilométerre nyugatra fekvő falu, Dhikura mellett. Roncsait és az áldozatok összeégett holttestét a kivezényelt mentőalakulatok találták meg hétfőn. Dzsagadish Pokharel, a hadsereg szóvivője elmondta, mindegyik áldozat maradványai megvannak. Egyikük egy csecsemő, és csak nyolcuknak maradt meg az arca épségben, a becsapódás és az utána kitört tűz a többieket a felismerhetetlenségig eltorzította. Erről már egy helyi rendőrtiszt, Kiran Khatri mesélt a Sydney Morning Heraldnak. Az áldozatok között egy külföldi is van.

A nepáli nemzeti légitársaság DHC-6 Twin Otter típusú repülőgépe a kedvelt turisztikai központból, Pokharából szállt fel vasárnap, a szakadó esőben azonban nem sokkal később megszakadt vele a kapcsolat és eltűnt a radarokról is. A repülőgépet 1971 óta tartották üzemben.

Mohan Krishna Sapkota, a nepáli turisztikai és polgári repülési minisztérium szóvivője bejelentette, hogy a baleset kivizsgálására négytagú kormányzati bizottságot állítanak fel. Nepálban mintegy tucatnyi helyi légitársaság használhatja az ország ötven repülőterét, de intő jel, hogy biztonsági kifogások miatt tavaly december óta mindegyikük járatai ki vannak tiltva az Európai Unióból. Miközben Ram Sharan Mahat volt pénzügyminiszter ennek kapcsán arról beszélt, hogy az ország számára ilyen rosszkor nem is jöhetett volna a vasárnapi baleset, a Nepal Airlines azzal védi magát, hogy a repülőgépet nemrég vizsgálták át, és a felszállás előtt minden rendben is volt vele. „Azt nem tudjuk előre megmondani, hogy a felhők mikor jönnek” – magyarázgatta Ram Hari Sharma, a légitársaság szóvivője.

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési biztosa a nepáli légitársaságok kitiltását egyébként éppen a Himalájában bekövetkező rengeteg balesettel indokolta. „Nincs más választásunk” – utalt az észt politikus rémisztő nepáli statisztikákra. Tavaly októberben egy kínai turista és a pilóta halt meg, amikor a repülőgépük a felszállás után nekicsapódott egy hegynek Pokhara mellett. 2012 májusában tizenöt indiai zarándok vesztette életét hasonló körülmények között a nepáli fővárosban, négy hónappal később pedig Katmandu is a helyszíne lehetett egy nagy szerencsétlenségnek. Akkor tizenkilenc ember – köztük hét brit és négy kínai állampolgár – halt meg. A hatóságok a pánikba esett pilótára hárították a felelősséget a hegynek ütköző repülőgép balesetéért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.