Mindenhol támadnak a kalózok

Több mint kétszer annyi kalóztámadást hajtottak végre világszerte az év első felében, mint tavaly ugyanennyi idő alatt. Szomáliában a kalózokat most éppen pihenésre kényszeríti a monszun, de szeptembertől ők is újrakezdhetik.

a tavalyhoz képest 2009-ben egyre zaporodó kalóztámadások színhelye főként az  Ádeni-öböl és Szomália keleti partvidéke - írja szerdán  közzétett negyedévi jelentésében a Nemzetközi Hajózási Hivatal (IMB).

A támadások száma január eleje és június vége között 240 volt, míg tavaly az első félévben 114 a hivatalnak a kalózkodást  vizsgáló Kuala Lumpur-i központja szerint. Hetvennyolc esetben  jutottak fel a kalózok hajók fedélzetére, 31 hajót raboltak el,  összesen 561 főnyi legénységet ejtve túszul, 19 sebesültjük és hat  halottjuk volt az incidenseknek. A támadók az esetek többségében  alaposan fel voltak szerelve lőfegyverekkel és késekkel.

Az idei támadások nagyobb része, 130 eset az Ádeni-öbölben és  Szomália keleti partjainál történt. Szomáliának nincs működő  kormánya 1991 óta, amikor a diktatúra megdöntése zűrzavarba sodorta  az országot. A gyakori szárazföldi harcok és a hatalmi vákuum szabad kezet adtak a kalózoknak a 3600 kilométer hosszú szomáli partvidék  közelében.

Az IMB-jelentés szerint a szomáli kalózakciók márciusban és  áprilisban tetőztek, júniusban már nem érkezett hír támadásról. Ez a monszunnal összefüggő zord időjárásnak tulajdonítható, ami várhatóan augusztusban is folytatódni fog. "Az éberséget azonban ebben az  időszakban is fenn kell tartani" - figyelmeztet a központ.

Az Ádeni-öbölben folyó nemzetközi haditengerészeti járőrözések  is segítenek meghiúsítani a kalóztevékenységet, bár a hadihajóknak  igen nagy óceánterületet kell bejárniuk Szomália partjai mentén. A többi ország között, ahonnan jelentősebb kalózakciókról  számoltak be az elmúlt hat hónapban, Nigéria áll az élen 13 esettel, Peru tíz, Malajzia kilenc, India hat támadást jelentett.

Kalózok egy francia  jachton a szomáli partoknál
Armed pirates stand over French hostages aboard the yacht "Tanit" in this undated handout picture released by the French Ministry of Defence April 11, 2009. French special forces stormed the yacht held by pirates in an assault that killed one hostage, but freed four. REUTERS/ECPAD-French Ministry of Defence (SOMALIA CONFLICT SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.