Mindenáron rakétapajzsot akar a lengyel elnök

A szemmel látható washingtoni habozás ellenére Lech Kaczynski lengyel elnök ragaszkodik a Lengyelországba is telepítendő rakétapajzshoz. Nem biztonsági, hanem politikai okokból.

A szemmel látható washingtoni habozás ellenére Lech Kaczynski lengyel elnök olyannyira ragaszkodik a Lengyelországba telepítendő rakétapajzshoz, hogy vasárnap kijelentette, "nem lenne barátságos gesztus", ha ez elmaradna az amerikai-orosz kapcsolatok javulása miatt.

"Alá lett írva egy megállapodás, és szerintem a megállapodásokat be kell tartanunk attól függetlenül, hogy milyen kormányzat van az Egyesült Államokban" - mondta az elnök a televízióban. "A rakétavédelem rendkívül fontos Lengyelország számára. Nem a biztonságunk szempontjából az úgynevezett lator államokkal szemben, hanem más politikai okok miatt nagyon, nagyon fontos" - tette hozzá.

Az elnök szerint felmerül a kérdés, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok javulásának "egy olyan, nagyon lojális szövetségesnek kell-e áldozatául esnie, mint Lengyelország".

A Bush-kormányzat nagyszabású rakétavédelmi elképzelései szerint a globális rakétapajzs részeként az Egyesült Államok Csehországba radart, tíz elfogó rakétát pedig Lengyelországba  telepítene, hivatalos indoka szerint kivédendő egy esetleges iráni támadást. Oroszország úgy ítéli meg, hogy a rakétapajzs őt fenyegeti.

Washingtonban egyébként évtizedes viták tárgya az először a Reagan-adminisztráció által felvetett globális rakétapajzs ötlete. Joe Biden jelenlegi alelnök már az 1980-as években sem szavazta meg sem az erről szóló elképzeléseket, sem az erre szánt büdzsét. A Barack Obamával hivatalát elfoglaló új demokrata adminisztráció többek között költséghatékonysági feltételekhez köti a kelet-európai rakétapajzs kiépítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.