Minden Zuma elleni vádat ejtettek

Ejtette a Jacob Zuma elleni vádakat a dél-afrikai főügyészség. Így semmi nem állhat útjába annak, hogy a három hét múlva megrendezendő parlamenti választások után Zuma, a legerősebb parlamenti párt vezetője az ország elnöke legyen.

Jacob Zuma, az egykori szabadságharcos 2007 decemberében lett az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) elnöke. Mivel az ANC-nek szinte biztos a győzelme, már ekkor Afrika legerősebb gazdasági hatalmának, a 2010-es focivébé rendezőjének következő elnökeként ünnepelték hívei. Néhány nappal e győzelem után azoban a rendőrség egyik különleges nyomzócsoportja újabb bizonyítékokkal állt elő a korrupciós ügyben, amellyel Zumát korábban vádolták, így felújították az eljárást. Sokan már ekkor politikai motivációt sejtettek a történtek mögött, és Thabo Mbkei akkori államfőt azzal vádolták: saját politikai céljaira használja az igazságszolgáltatást. (Zuma akkor Mbekit ütötte ki az ANC pártelnöki tisztéből.) Előbbieket egy bíró is kimondta, aki egy formai hibára hivatkozva megszüntette az eljárást. Mindez Mbeki idő előtti lemondásához vezetett, azóta átmenetileg a Zuma-hű Kgalema Motlanthe lett az elnök. 

A vádakat azóta többször is újra elővették, a mai döntést bejelentő dél-afrikai főügyész szerint azonban most végleg megszüntették az eljárást. Az indoklás szerint bizonyítékok vannak arra nézve, hogy politikai indítékai voltak a vádak időzítésének. Mokotedi Mpshe főügyész részleteket olvasott fel egy lehallgatott telefonbeszélgetésből, amelyben az ügyészség és az előbb említett Skorpió nevű különleges rendőri egység munkatársa a vádak felújításának időzítéséről egyeztet.

Elemzők szerint a döntés stabilizálja a dél-afrikai politikai színteret, így segíthet visszanyerni a befektetők bizalmát. Mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy a vádakat ismét egy formaságok miatt ejtették. Bírósági tárgyalás tehát nem fenyegeti a leendő elnököt, azonban máig sem tisztázta magát a vádak alól, amelyek között szerepel korrupció, csalás és zsarolás is. Ez pedig beárnyékolhatja egész elnökségét.

2005-ben vádolták meg először azzal, hogy pénzt fogadott el egy francia fegyvergyártó cégtől egy állami megrendeléssel kapcsolatban. Ekkor azonnal le kellett mondania alelnöki tisztségéről, mert ugyanezen ügyben nem sokkal korábban tizenöt év börtönre ítélték pénzügyi tanácsadóját, akivel az illetékes bíró szerint „szimbiózisban” dolgoztak. Megítélésén az a három évvel ezelőtti eljárás is ront, amikor egykori szabadságharcos társának a lánya nemi erőszakkal vádolta. Zuma akkor meggyőzte a bíróságot: a nő volt az, aki kihívóan viselkedett vele.

A 66 éves politikus hívei hangos ün-nepléssel üdvözölték a döntést. A BBC-nek nyilatkozó támogatók teljesen biztosak abban, hogy a Zuma ellen felhozott minden vád politikai indíttatású. A rendkívül népszerű Zumára nehéz feladat vár majd elnökként: meg kell felelnie támogatói, a szegény sorban tengődő milliók várakozásainak, akiket antikapitalista szónoklataival kápráztat el. Ezzel párhuzamosan meg kell győznie arról a külföldi befektetőket, hogy a nagygyűléseken hangoztatott szólamok ellenére sem lesz fordulat az ország liberális gazdaságpolitikájában, és igyekeznie kell ellensúlyoznia az Afrikát is sújtó gazdasági világválság hatásait is.

Jacob Zuma, az Afrikai Nemzeti Kongresszus elnöke lehet a következő dél-afrikai elnök
Jacob Zuma, az Afrikai Nemzeti Kongresszus elnöke lehet a következő dél-afrikai elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.