'Minden nap ledobjuk az atombombát'

Meglehetősen távol áll az Egyesült Államok valódi érdekeitől a Barack Obama vizionálta atomfegyver-mentes világ - írja James Schlesinger korábbi amerikai védelmi miniszter, aki szerint a nukleáris arzenál Washington legnagyobb aduja a nemzetközi politikában.

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök a múlt héten megállapodást írt alá a két nagyhatalom nukleáris arzenáljának csökkentéséről. James Schlesinger, a Nixon- és Ford-kormány védelmi minisztere szerint Amerika és a világ biztonságát veszélyeztetné a teljes nukleáris leszerelés, hiszen atomfegyverek nélkül az USA nem tarthatná kordában a békét fenyegető rezsimeket.

Schlesinger, akit ma az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb biztonságpolitikai szakértőjének tartanak számon, a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy Amerika elrettentő ereje csökkenőben van. A veterán politikus a múlt heti Obama-Medvegyev találkozót a The Wall Street Journal riporterének elemezve megjegyezte, hogy szerinte az Egyesült Államoknak egyáltalán nem áll érdekében az Obama által szorgalmazott atomfegyver-mentes világ kialakítása.

Az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát ugyanis elsősorban az amerikai nukleáris elrettentés garantálja. „Minden nap bevetjük az atomfegyvereket, hogy elrettentsük potenciális ellenségeinket és megvédjük szövetségeseinket" - utalt Schlesinger arra, hogy a nemzetközi politikában az Egyesült Államok legnagyobb aduja a nukleáris fenyegetés.

A magát „nukleáris realistaként" aposztrofáló politikus szerint  nincs tisztában a valósággal az, aki atomfegyverek nélküli világot szeretne, hiszen nukleáris arzenál nélkül nem nőne, hanem csökkenne a biztonság. Ma ugyanis az Egyesült Államok az atomfegyverekkel történő fenyegetéssel tudja kordában tartani azokat a veszélyes rezsimeket, akikre a józan ész és a gazdasági szankciók nem hatnak. Erre pedig a Szovjetunió összeomlása után is szükség van, mint azt mostanság Észak-Korea és Irán példája bizonyítja.

Schlesinger arra is felhívja a figyelmet, hogy ha az Egyesült Államok csökkenti nukleáris arzenálját, akkor szövetségesei, akik eddig Amerika védelmét élvezték, kénytelenek lesznek atomfegyvereket hadrendbe állítani biztonságuk garantálása érdekében, ami globális fegyverkezési versenyt indíthat el: Japán, Törökország, Egyiptom és Szaúd-Arábia is atomhatalommá válhat.

Forrás: globusz.net

Obama és Medvegyev búcsúszik a fegyverektől
U.S. President Barack Obama (L) and Russian President Dmitry Medvedev hand documents they had just signed on nuclear arms reduction to their assistants at the Kremlin in Moscow July 6, 2009. The United States and Russia agreed on Monday to "reset" their relations and would complete a legally binding nuclear deal by the end of 2009, Obama told a news conference. REUTERS/Jason Reed (RUSSIA POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.