Minden meleg neve megjelent a lapban

Ugandában kezd boszorkányüldözéssé fajulni a homoszexualitás elleni kampány. Az elnököt egy gránátvetőről nevezték el.

Egy nappal azután, hogy Ugandában hatályba lépett a melegeket büntető törvény, egy helyi lap, az angol nyelvű Red Pepper gondolt egy merészet, és nyilvánosságra hozta a kelet-afrikai ország mindegyik ismert homoszexuális közéleti személyiségének a nevét és több esetben a fényképét is. A masszívan a bulvárban utazó Red Pepper sietett feliratkozni Yoweri Kaguta Museveni elnök mellé a emberi jogsértők listájára. Keddi címlapja a szenzációhajhász  Exposed! felkiáltással jelent meg, és 200 homoszexuálisról ígér információkat. Egy részükről az AP amerikai hírügynökség szerint eddig nem lehetett tudni, hogy meleg. Többen külföldön élnek.

Az 1986 óta regnáló Museveni – akit egy amerikai gránátvető után Ugandában csak M7 néven becéznek – arra hivatkozva biggyesztette oda a kézjegyét a törvény alá, hogy a kutatók kimutatták, a homoszexualitás nem genetikai eredetű dolog. A törvény szigorú. Propagandának bélyegzi és börtönnel fenyegeti a homoszexualitás nyílt vállalását. Akit először érnek tetten, azt 14 évre ítélik, aki pedig élettársi kapcsolatba lép és ez kiderül, akár életfogytiglanra is kaphat.

A törvény miatt Hollandia már jelezte, hogy megvon Ugandától egy 9,6 millió dolláros segélyt, amelyet az afrikai ország igazságszolgáltatási reformjára fordítottak volna. Bírált az Egyesült Államok is. John Kerry külügyminiszter azt mondta, a törvény hatályba lépése „tragikus nap” Uganda történetében. Kampala évi négyszázmillió dollárt kap Washingtontól. Arról egyelőre nincs szó, hogy a pénzcsapot az amerikaiak elzárnák, de Norvégia és Dánia már bejelentették, hogy az állam helyett nem kormányzati szervezeteknek utalnak ezután. A két skandináv ország együtt évi 17 millió dollárt ad Ugandának.

A Red Pepper húzása egyébként már csak azért is visszatetsző, mert 2011-ben egy emberi jogi aktivistát, David Katót azután gyilkoltak meg, hogy a Rolling Stone magazin azóta megszűnt helyi kiadása leleplezte. De ami Afrikát illeti, melegnek lenni nem csak Ugandában veszélyes. Így vagy úgy, de Marokkótól Kenyán át Angoláig a fekete kontinens mintegy harminc országában tiltja törvény a homoszexuális viszonyt. Tavalyelőtt a Ellen Johnson Sirleaf libériai egyik kiszólásából lett nemzetközi botrány. A politikus asszony egy évvel a Nobel-békedíja után találta azt mondani, hogy a „megőrzendő hagyományok” miatt ő aztán nem ír alá semmiféle törvényt, amely netán dekriminalizálni akarná a homoszexualitást az országában.

Kampalában hétfőn csak ünnepelni lehetett a homoszexualitást büntető törvényt
Anti-gay supporters celebrate after Uganda's President Yoweri Museveni signed a law imposing harsh penalties for homosexuality in Kampala February 24, 2014. Museveni signed the law on Monday, defying protests from rights groups, criticism from Western donors and a U.S. warning that it will complicate relations. The new bill strengthened existing punishments for anyone caught having gay sex, imposing jail terms of up to life for "aggravated homosexuality" - including sex with a minor or while HIV positive. It criminalised lesbianism for the first time and made it a crime to help individuals engage in homosexual acts. Gay rights activists in Uganda said they planned a legal challenge. REUTERS/Edward Echwalu (UGANDA - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.