Minden idők legnagyobb házomlása

Másfél héttel a katasztrófa után Banglades fővárosában, Dakkában a halálos áldozatok száma már 650 felett jár. A tulajdonosok és az építész ellen gyilkosság miatt tettek feljelentést.

Gyilkosság miatt tett feljelentést a másfél héttel ezelőtti bangladesi házomlás egyik áldozatának az özvegye. A beadvány a Rana Plaza tulajdonosa, a négy nap után menekülés közben elfogott Mohammed Szohel Rana mellett felelősként nevezi meg a gyártulajdonosokat és az építészt is. A házomlás miatt eddig összesen kilenc embert tartóztattak le, tömegmészárlás miatt bűnösnek találják őket, akár halálbüntetést is kaphatnak.

Kétségbeesve, hírekre várva: eltűntek hozzátartozói a házomlás helyszínén
A man lies on a school ground as he waits for news on his relative, a garment worker who is still missing after the collapse of the Rana Plaza building, in Savar, outside Dhaka May 5, 2013. The wife of a Bangladeshi garment worker who was killed when a building collapsed filed a murder complaint against the building's owner on Sunday as the death toll from the country's worst industrial disaster climbed to 622. REUTERS/Stringer (BANGLADESH - Tags: DISASTER BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)

A nyilvánosság előtt a vádakról, egyelőre a gyanúsítottak egyike sem beszélt, megszólalt viszont az építészcég egyik munkatársa, aki szerint az épületet eredetileg egyáltalán nem úgy tervezték, hogy több gyárnak és nehézipari berendezéseknek is otthont adjon. A cég, a Vastukalpa Consultants építésze szerint a Rana Plazát 2004-ben bevásárlóközpontként adták át a tulajdonosnak háromemeletnyi üzlethelyiséggel és kétemeletnyi irodahelyiséggel. „Nem tudom, hogy erre az öt emeletre hogyan húzhattak rá még néhányat, és hagyhatták, hogy ruhagyárak működjenek bennük” – magyarázta Maszúd Reza az AP hírügynökségnek, majd a téma érzékenységére hivatkozva elzárkózott a további kommentártól. Kína után Banglades a világ második számú ruhaexportőre, a gyárakat pedig többnyire a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásával építik fel.

Az április 24-én történt házomlás minden idők legnagyobb házomlása és gyárkatasztrófája lett. Bár a hatóságok múlt szerdán még arról beszéltek, hogy már csak 149 holttest van a romok alatt, azóta több mint kétszáz került elő. A környéken – Dakka Szavar nevű külvárosában – helyszíni jelentések szerint elviselhetetlen hullaszag terjeng. Csak vasárnap a mentők még 53 holttestre találtak rá, amivel 650 fölé nőtt a másfél héttel ezelőtt történt katasztrófa halálos áldozatainak a száma. Azokat, akik még a romok alatt vannak, a hatóságok nagyrészt már csak a személyi igazolványok és a mobiltelefonszámok alapján azonosítják.

A korábbi nagy ruhagyár-katasztrófáknak fele ennyi áldozatuk sem volt: egy 1911-es New York-i tűzvésznek 146 halottja volt, egy tavalyi pakisztáni tűzvészben 260-an, egy szintén tavalyi bangladesiben pedig 112-en vesztették életüket.

Ranát a hatóságok hivatalosan egyelőre csak hanyagsággal, illegális építkezéssel és illegális munkaerő-toborzással vádolják, amiért maximum hét év börtönt kaphat. A novemberi, 112 halálos áldozattal járó tűzeset után a hatóságok ígéretet tettek, hogy szigorúan ellenőrzik majd a biztonsági előírások betartását, és visszavonják az engedélyeket a törvényszegőktől, de ebből a tervből egyelőre semmi nem valósult meg.

Bangladesben a ruhaipar évi húszmilliárd dolláros üzlet, amely a dél-ázsiai ország exportjának a 80 százalékát teszi ki. A munkaerő nagyon olcsó, van, akit havi 38 dollárral ki lehet fizetni. A Világbank akkori jelentése szerint 2011-ben a bangladesi átlagkereset 64 dollár volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.