Minden harmadik német szavazna a kalózokra

Egy közvélemény-kutatás szerint minden harmadik német elképzelhetőnek tartja, hogy szavazzon a Német Kalózpártra. A választók hisznek bennük, habár olyan követelésekkel azonosítják őket, amiket a párt sosem mondott.

A nulláról induló Német Kalózpárt a saar-vidéki tartományi választásokon a szavazatok több mint 7 százalékát kapta, a Schleswig-Holsteinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában tartandó választásokon még ennél is jobb eredményt érhetnek majd el. Az Emnid közvélemény-kutató intézet szerint ugyanis a párt támogatottsága már 12 százalékra nőtt, eszerint a múlt hét óta két százalékot erősödött. Így most ugyanott állnak, ahol a Zöldek.

A Kalózpárt támogatottsága valószínűleg még tovább fog nőni, és ez sok kellemetlenséget okoz majd a nagyobb pártoknak. A közvélemény-kutatás ugyanis azt mutatja, hogy a választók 65 százaléka ugyan kizártnak tartja, hogy szavazna a kalózokra, azonban minden harmadik német elképzelhetőnek tartja ezt a lehetőséget. A párt legnépesebb támogatói a fiatal választók, akiknek a fele szavazna a Kalózpártra.

A németek többsége a pártot klasszikus protesztpártnak tartja. A választók 81 százaléka szerint elsősorban azért sikeresek, mert teljesen mások, mint a többi nagy párt, másrészt „fiatalosnak és vadnak” állítják be magukat. Harmadrészt pedig a kalóz mint „márkanév” miatt sikeresek, és jól használják az internetet is. Ehhez képest a konkrét politikai tartalom és a párt képviselői kisebb szerepet játszanak a sikerben: például Marina Weisbandról, a párt ügyvivőjéről csak a megkérdezettek 29 százaléka tudta, hogy a kalózpárthoz tartozik, és a megkérdezettek több olyan politikust is a párthoz soroltak, akik valójában nem „kalózok”.

A kutatást végző Emnid intézet vezetője szerint a "kalózok" azért sikeresek, mert a választóknak elegük van már a szokásos politikai ügymenetből. A Német Kalózpárt olyan politikát képvisel, amelytől távol áll az, hogy a legfontosabb döntéseket a választókat kizárva, a színfalak mögött hozzák meg. Ezért szimpatikusak a megkérdezettek közel felének, azonban kompetensnek csak 15 százalék tartja őket.

A németek a pártot egyértelműen az internettel kapcsolatos dolgokkal azonosítják. A megkérdezettek 55 százaléka szerint a párt az internet szabadságáért küzd, 46 százalékuk szerint laptopot akarnak adni minden diáknak, hogy az iskolai oktatást a neten is el lehessen végezni. Ez azért érdekes, mert ezeket egyáltalán nem követeli a párt. Mindezek ellenére a választók hisznek a „kalózokban”: 57 százalékuk szerint a következő választásokkor bejutnak majd a parlamentbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.