Minden orosz atlétát felfüggesztene a doppingellenes ügynökség

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn közzétett jelentése szerint Oroszország részvételét mostantól fel kell függeszteni minden atlétikai versenyen. Öt atlétát és öt edzőt pedig örökre eltiltanának.

A WADA korábbi elnöke, Dick Pound  és munkatársai az elmúlt 11 hónap vizsgálatai során arra jutottak, hogy az orosz atlétikában rendszerszerűen doppingolják a sportolókat, és a hivatalos szervek fedezik őket - írja a The Guardian.

A WADA a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását is kéri, mivel szerintük 1417 mintát semmisítettek meg. Mint írják, nincs okuk azt feltételezni, hogy az atlétika az egyetlen érintett sportág Oroszországban.

A 323 oldalas jelentés szerint ugyan írásos bizonyítékot arra nem találtak, hogy az orosz kormánynak is szerepe lenne a történtekben, ugyanakkor „naivitás volna azt gondolni, hogy a felfedezett tevékenységek az orosz kormányzati hatóságok világos vagy hallgatólagos jóváhagyása nélkül történtek volna”.

Az ügynökség szerint Vitalij Mutko sportminisztermaga rendelte el bizonyos doppingminták manipulálását.

Mint írják, a 2012-es londoni olimpiát "gyakorlatilag szabotálták" az oroszok, bár számos sportolójukat kellett volna doppinggyanú miatt eltiltani, az orosz szövetség semmit sem tett. Oroszország 24 aranyérmet szerzett akkor.

Öt sportolót, köztük a londoni olimpián aranyérmet szerző Marija Szavinovát és a bronzérmet szerző Ekaterina Poisztogovát örökre eltiltanák az atlétikától, ahogy Anasztaszija Bazdirevát, Krisztina Ugarovát és Tatyjana Miazinát is.

A doppingbotrány épp azután robbant ki, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, fel kellene függeszteni a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) előző elnökének, a korrupciós botrányba keveredett Lamine Diack tiszteletbeli tagságát.

Diackot a francia rendőrség múlt héten letartóztatta, vesztegetésssel vádolják. A 16 év után leköszönő korábbi elnök a vádak szerint több, mint 1 millió dolláros kenőpénzt fogadott el az orosz szövetségtől, hogy 2011-ben doppinggal megbukott orosz atlétákat fedezzen és engedjen tovább versenyezni.

A vádak nem új keletűek: az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe azt nyilatkozta, a független WADA jelentése riasztó. "Időre van szükségünk, hogy megfelelően megemésszük és megértsük a közölt információkat. Ugyanakkor már sürgetem a tanácsot, hogy elindítsák az ARAF elleni szankciók meghozatalával kapcsolatos folyamatot".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.