Minden magyarországi pártot ki akarnak tiltani Romániából

Nem kérhetünk senkitől párttagkönyvet a határon – válaszolta a román miniszterelnök szerdán Traian Basescu előző napi javaslatára, hogy a parlament és a kormány jogszabályban tiltsa meg a Jobbik vezetőinek és tagjainak romániai tartózkodását. A Demokrata-Liberális Párt egyetlen magyarországi pártot sem akar Romániában látni.

Victor Ponta szerint legfeljebb személyeket lehet kitiltani. Közölte, hogy elküldte az államfőnek a román külügyminisztérium jelentését Vona Gábor romániai tevékenységéről, így Traian Basescu, ha valóban akarja, megtilthatja a Jobbik elnökének, hogy belépjen Romániába.

Mint arról beszámoltunk, a román elnök azért tiltaná ki a Jobbikot Romániából, mert magyar szélsőjobboldali fiatalok hétfőn összetűzésbe keveredtek Marosvásárhelyen rendfenntartókkal, miközben azt skandálták: "Székelyföld nem Románia", „Bocskorosok, takarodjatok haza!” és „Vesszen Trianon!”. A tüntetésen jelen volt a Jobbik elnöke, Vona Gábor is.

Frunda György jogász, a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosa szerint  a „szélsőjobboldali Jobbik” képviselői sokat ártanak a romániai magyarságnak azzal, hogy az április 6-i választásokra előtt Erdélyben kampányolnak, viszont jogi szempontból kivitelezhetetlen tartja a román elnök javaslatát.

„Nem látom, miként tilthatnánk meg az Európai Unión belül bárkinek, hogy szabadon közlekedjen. Meg lehet tiltani nekik, hogy tüntetéseket szervezzenek, de arra semmiféle lehetőséget nem látok, hogy Románián belül korlátozzuk a mozgásukat” – mondta Frunda. A megoldás a jogász politikus  szerint a szélsőséges pártok elszigetelése lenne. Utalt arra, hogy a Jobbik vezetői rendre bizonyos erdélyi csoportosulások meghívására utaznak Romániába.

Romániának elsősorban a saját szélsőségeseivel kell foglalkoznia - mondja Ponta

A pártnak  Erdély-szerte nem hivatalos fiókszervezetei működnek, amelyek különböző kiadványokkal és lakossági fórumokon próbálnak támogatókat szerezni. Egy ilyen fórumot tartott kedden este Kézdivásárhelyen Szávay István országgyűlési képviselő és Kisgyörgy Levente „székelyföldi képviselőjelölt”.

A Jobbik az egyedüli olyan magyarországi párt, amelynek határon túliak is tagjai lehetnek – idézte Kisgyörgyöt a Székely Hírmondó.

Az Európai Néppárthoz tartozó Demokrata-liberális Párt (PDL) valamennyi magyarországi párt romániai akcióinak betiltását követeli. Andreea Paul, az alakulat első alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélte, ehhez törvénymódosításra sincs szükség.

„Amíg ez a Jobbik nincs bejegyezve Romániában , ha szélsőséges, ha nem, a Románia területén végrehajtott akciói törvénybe ütköznek” – jelentette ki a jobboldali politikus, aki a párttörvényt és az alkotmánynak a gyülekezési jog korlátait szabályozó kitételeit hozta fel érvként.

A két hete ellenzékbe vonult Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egyetért Basescu javaslatával, azzal a kiegészítéssel, hogy a tiltást kiterjesztené más pártokra is.

A román választó bizonyíthat

„Nem szorítkoznék egyetlen pártra. Természetesen ez a legfrissebb ügy, és ez a párt  zaklat bennünket gyakrabban, ők látogatnak meg a legsűrűbben, de én egy általánosabb szabályozást fogadnék el. Általában ki  kellene tiltani a bizonyos típusú, bizonyos eszmerendszerhez tartozó politikai alakulatokat” – fogalmazott Antonescu.

A szociáldemokrata miniszterelnök úgy vélte, Romániának „elsősorban a saját szélsőségeseivel kell foglalkoznia”. Victor Ponta erről kedden este beszélt az európai zsidó közösségek bukaresti találkozóján, amelyen jelen voltak a romániai ellenzéki pártok képviselői is.

Hangsúlyozta: Romániának valamennyi politikai erő összefogásával kell válaszolnia a kihívásra, amelyet a Jobbikhoz hasonló szélsőséges pártok jelentenek. Elégedettséggel állapította meg ugyanakkor, hogy Romániában egyetlen valóban szélsőséges párt sem rendelkezik tömegbázissal.

Majd hozzátette, biztos abban, hogy a májusi EP-választások után egyetlen romániai taggal sem gyarapodnak az uniós törvényhozás Európa-ellenes és szélsőséges frakciói.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.