Minden középiskolást elküldenének, hogy megnézze Auschwitzot

Simon Zsolt pozsonyi független parlamenti képviselő kezdeményezésére a szlovákiai ellenzéki honatyák indítványozzák, hogy a kormány szeptembertől a tantervben tegye kötelezővé minden középiskolás számára az auschwitzi haláltábor megtekintését. 

A tanulmányutat az egyes oktatási intézmények szerveznék, a költségeket pedig az oktatásügyi minisztérium állná. Peter Plavcan, az oktatásügyi tárca vezetője rendkívül fontosnak nevezte a javaslatot, és közölte: mindent megtesz annak érdekében, hogy az indítványt mielőbb elfogadja a kabinet, és már a következő tanévtől valóra váljon.

Lapunknak nyilatkozva a Híd párt volt alelnöke elmondta: „Másokhoz hasonlóan engem is megdöbbentett, hogy milyen sok fiatal voksolt idén márciusban a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) újnáci tömörülésre, amely végül bekerült a pozsonyi parlamentbe.

Aggodalomra ad okot az is, hogy az fiatal nemzedékben egyre többen dőlnek be az újnáci és egyéb szélsőséges propagandának. Részben nyilván azért, mert iskoláinkban keveset foglalkoznak a holokauszttal, a második világháború szörnyűségeit rendszerint elintézik néhány számmal és ténnyel. A parlamentben benyújtott kormányprogram közhelyekkel, semmitmondó mondatokkal intézi el a szélsőséges megnyilvánulások, többek között a neonáci ideológia és az idegengyűlölet elleni harc fontosságát. Semmi konkrétumot nem tartalmaz arról, miként kellene ezeket az elveket valóra váltani.

Meggyőződésem, hogy ha a középiskolásaink a saját szemükkel látják, miféle embertelenségeket követtek el a nácik, az ottani idegenvezetők pedig hatásosan mondják el nekik mindezt, akkor aligha dőlnek be majd a legkülönbözőbb szélsőséges nézeteknek” – hangsúlyozta a szlovákiai magyar képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.