Minden fiú és férfi gyanúsított a magániskolában

Az összes fiú diáktól és férfi tanártól DNS-mintát vesznek egy francia középiskolában, hogy kiderítsék, ki erőszakolt meg egy 16 éves diáklányt.

A La Rochelle-i katolikus magániskola mosdójában hátulról támadt rá valaki a lányra még tavaly szeptemberben – emlékeztet a Guardian. A diáklány nem ismerte fel támadóját, mert időközben az automatikus világítás is kikapcsolt. Az eddigi nyomozás nem vezetett eredményre, így most a lány ruháján talált DNS-mintában reménykednek.

Az iskola igazgatója pénteken tájékoztatta a diákokat és szülőket a vizsgálatról. Azt magyarázta, hogy nincs más választásuk, ha meg akarják találni az elkövetőt. A vizsgálatot vezető La Rochelle-i ügyésznő szerint azért van szükség a korábban soha ilyen széles körben nem alkalmazott mintavételre, mert ezzel elkerülhetőek a hasonló támadások, és biztonságosabbá tehetik az iskolát.

A nyálvétel ma reggel meg is kezdődött, és három napig zajlik, lévén több mint 500 emberről van szó. 18 rendőr felügyeli a folyamatot az iskolában, Bár a mintaadáshoz a szülők és a diákok hozzájárulása is szükséges, van némi nyomásgyakorlás. Aki ugyanis nem hajlandó önként nyálmintát adni, azt automatikusan gyanúsítottként kezelik – közölték.

Ebből aztán komoly vita kerekedett. Megszólalt az ügyben a francia emberjogi liga elnöke is. Pierre Tartakowsky a Le Parisien vasárnapi számában arról beszélt, hogy a vizsgálatban való részvétel elutasítása nem jelentheti automatikusan a bűnösséget. Szerinte az efféle teszt aránytalan, fenyegető és sértő.

Felvetődik az is, hogy attól, ha valaki ebbe az iskolába járt, lehet-e rögtön potenciális elkövetőként kezelni? És mi van, ha egy külső személy volt a támadó? Az ügyésznő szerint azonban erre kevés az esély. Egy hónapon belül kiderül, sikerrel jártak-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.