Minden este összegyűlnek a kormány ellen

Kormányellenes tüntetést tartottak hétfő este Szkopjéban, a szervezők azt mondták, minden este összegyűlnek, amíg nem változik valami – számolt be róla kedden honlapján a Blic című szerbiai napilap. Szkopjéban az idén már több kormányellenes tüntetés is volt.

Az Elég volt! jelszóval meghirdetett tüntetést a lakosság elégedetlensége miatt rendezték meg – írta a Blic –, az utóbbi hetekben ugyanis a politikai válság mellett több területet is érintő problémákra derült fény. A rossz egészségügyi ellátásra hívta fel a figyelmet az, hogy az utóbbi időszakban több kismama is meghalt a kórházakban, a rossz minőségű utak miatt folyamatosak a balesetek, az oktatási rendszer reformja pedig várat magára.

A hétfő esti tüntetésen nem történt incidens, a kormányépület rendőri védelmét azonban megerősítették. Macedóniában az idén több tüntetést is szerveztek Nikola Gruevszki miniszterelnök és a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) ellen.

A belpolitikai válság előszele már a tavalyi választások után érezhető volt, amikor az ellenzék csalással vádolta meg a Nikola Gruevszki mögött álló tömörülést. Ez éleződött tovább az idei év elején, amikor a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az ellenzéki Zoran Zaevet. Ezt követően a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a VMRO-DPMNE párt az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

A helyzetet az Európai Unió közvetítésével igyekeztek megoldani, és július közepén Johannes Hahn bővítési ügyekért felelős uniós biztos közbenjárása nyomán a két fél megállapodott a balkáni országban uralkodó politikai válság megoldásáról. Eszerint az ellenzék 16 hónapos bojkott után visszatért a parlamentbe. Következő lépésként Gruevszkinek 2016 január közepén le kell mondania hivataláról, hogy utat engedjen egy átmeneti kormánynak, amely az áprilisban esedékes előre hozott választásokig vezeti majd az országot. A mostani tüntetések megzavarhatják ezt a menetrendet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.