Maláj gép: minden eddiginél nagyobb optimizmus

Ausztrália szerint igencsak biztató fordulatot vett az eltűnt maláj gép utáni kutatás, ugyanis egy ausztrál hajó szintén olyan jeleket észlelt, amelyek hasonlítanak a fekete doboz által kibocsátott jelekhez.
A kutatást vezető Angus Houston szerint kétszer is észlelték a jelet, az első alkalommal ráadásul több mint két órán keresztül. Amikor 140 perc után megszűnt, a hajó megfordult, mire ismét észlelték a jelet, de akkor csupán 13 percig.

Houston szerint ez az eddigi legbiztatóbb nyom, de hozzátette, hogy egyelőre több információra van szükségük. „Egyelőre nem találtuk meg a repülőt, és további megerősítésre van szükségünk" – idézi a BBC a férfit, aki hozzátette, hogy sokkal optimistább, mint egy héttel ezelőtt.

Mint mondta, mostanra sikerült jelentősen leszűkíteni a vizsgált területet, úgyhogy remélhetőleg hamarosan elég információjuk lesz ahhoz, hogy kijelenthessék, a repülő abban a zónában csapódott az óceánba. A keresést végző egységek mostanra szinte versenyt futnak az idővel, ugyanis a fekete doboz akkumulátorának élettartama vészesen csökken, így félő, hogy hamarosan esélytelen lesz megtalálni a Boeinget.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nem tudni, milyen mélységben van a roncs és a fekete doboz, de Houston szerint, ha nagyon mély vízben van, akkor még nehezebb és időigényesebb lesz megtalálni a gépet.

A remények szerint fekete dobozból származó jeleket egyébként a kínai Haixun 01 hadihajó is észlelte tegnap, ennek a megerősítésére küldték ki az ausztrál hajót. Ugyanakkor egyre többen gyanítják, hogy Kína többet tud, mint amennyit elárul, ugyanis szinte a semmiből álltak elő a jelekről szóló hírrel.

A bejelentés előtt néhány órával egy kínai vadászgép fehér, vízben lebegő tárgyakat vett észre 90 kilométerre onnan, ahol a Haixun 01 először a jeleket észlelte. Azt, hogy a lokátor vesz valamit, három ember vette észre a fedélzeten, de mivel a jelek váratlanul érkeztek, nem rögzítették őket. A második jelsorozat hasonló volt az elsőhöz.

Ha végül mégis időben sikerül rábukkanni a fekete dobozra, az sok kérdésre adna választ a rejtélyes körülmények között eltűnt MH370-es járattal kapcsolatban, amely Kuala Lumpur és Peking között tűnt el március 8-án, és amelyről jelenleg úgy vélik, hogy eltérítették, majd ismeretlen okok miatt az Indiai-óceánba zuhant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.