Mindegyik Greenpeace-aktivistát megvádolták kalózkodással Oroszországban

Kalózkodás címén emeltek vádat a Prirazlomnaja orosz olajfúró torony megtámadása miatt a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet akciójának mind a 30 résztevője ellen - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság.

A hatóság honlapján elhelyezett tájékoztatás szerint a Greenpeace által használt Arctic Sunrise jégtörő 19 országból való 28 utasa és kétfős személyzete közül senki sem tett vallomást és nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el. A szeptember 18-án végrehajtott akció miatt megvádoltak között van Gyenisz Szinyakov orosz fotós, aki a francia AFP-nek és a brit Reuters hírügynökségnek is dolgozott, de különböző szervezetek: a Greenpeace, valamint az ukrán Femen és a Pussy Riot orosz punkegyüttes akcióit is fotózta.

A nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái elleni vádemelési eljárás szerdán kezdődött. Aznap Dmitrij Medvegyev orosz államfő amellett foglalt állást, hogy Oroszországban szigorítsák azoknak a büntetését, akik törvénytelenül üzemanyag- és energetikai létesítmények területére hatolnak be - jegyezte meg a lenta.ru orosz hír-és elemző portál, amely ugyancsak az orosz fotós, Szinyakov megrendelői között volt. A lenta.ru hozzátette, hogy egy hete Vlagyimir Putyin államfő az északi-sarkvidéki együttműködésről tartott nemzetközi tanácskozáson viszont azt mondta, hogy szerinte a környezetvédők nem kalózok, ugyanakkor formálisan megpróbálták elfoglalni az orosz olajfúró tornyot.

Ha a bíróság bűnösnek találja őket, büntetésük akár 15 év börtön is lehet, vagy 500 ezer rubel (mintegy 3,4 millió forint) pénzbírságot szabhatnak ki rájuk. A Greenpeace akciójának résztvevőit Murmanszkban tartják őrizetben november 24-ig, hajójukat lefoglalták.

A környezetvédők a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak akciójukkal. Néhányan megpróbáltak felmászni a Gazprom orosz állami cég Prirazlomnaja nevű olajfúró tornyának platformjára, de erős vízsugárral akadályozták meg őket ebben és a határőrség is figyelmeztető lövéseket adott le. A hatóságok feltartóztatták a Greenpeace aktivistáit szállító Arctic Sunrise jégtörőt, és Murmanszkba kísérték.

A Greenpeace azt hangoztatja, hogy csak az északi-sarkvidéki kőolaj kiaknázásának környezeti veszélyeire akarta felhívni a figyelmet. Szerinte a Gazprom tulajdonában lévő, jövőre üzembe helyezendő olajfúró állomás ökológiai katasztrófával fenyeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.