Milosevicsről neveznének el egy utcát

Szlobodan Milosevicsről neveznének el egy utcát Koszovóban. Az Európai Unió elfogadhatatlannak tartja, hogy a háborús bűnökkel vádolt egykori szerb és jugoszláv államfőről nevezzenek el bármit.

Az EU koszovói irodája elfogadhatatlannak tartja, hogy a koszovói Ranilug település egyik utcáját Szlobodan Milosevicsről nevezzék el - számol be a pristinai sajtóra hivatkozva a VadjaságMA délvidéki hírportál.

Az unió szerint nincs rendben, hogy egy olyan személyről nevezzenek el utcát, akit a hágai törvényszék háborús bűnökkel vádolt. A javaslat nem járul hozzá a felelős helyi közigazgatáshoz, és nem segít a Koszovó területén élő közösségek közti párbeszéden sem - jegyzik meg.

Az iroda hozzáteszi, hogy a koszovói politikusoknak a hatalom egyik szintjén sem szabadna visszaélniük a múlt fájdalmaival, a jövő kérdéseinek megoldásakor.

Gradimir Mikics, Ranilug község polgármestere annak ellenére kérte a képviselő-testülettől az névadást, hogy azt korábban a koszovói helyi önkormányzati minisztérium is ellenezte.

Szlobodan Milosevicset, Jugoszlávia és Szerbia egykori elnökét 2001-ben tartóztatták le Belgrádban. Pere 2002-ben kezdődött a Hágai Nemzetközi Törvényszéken. Milosevics ellen több mint hatvan vádpontban folyt eljárás, többek között népirtással is vádolták. Ítélet végül nem született, mert a politikus 2006-ban, szívrohamban halt meg cellájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.