Lepattintják az elnököt, érdektelenségbe fullad a nagyszabású ünnepség

A cseh elnök május 14-én fényes ünnepséget kíván rendezni IV. Luxemburgi Károly cseh király, német-római császár, a XIV. század egyik legkiemelkedőbb uralkodója születésének 700. évfordulója alkalmából. Milos Zeman erre az alkalomra meghívót küldött földrészünk valamennyi királyi családjának és más előkelőségeknek, akik közül azonban a legtöbben nem jönnek el a Hradzsinba.

Lemondta részvételét V. Harald norvég király, nem képviseli majd senki a svéd és a dán királyi családot sem. Egyelőre nem tudni, ki érkezik, egyáltalán érkezik-e rangos vendég Hollandiából – közölte a Hlídacipes.org prágai internetes portál, amely úgy tudja: a cseh elnök személyesen kérte meg David Cameron brit kormányfőt, hogy a szokásos kihallgatása során járjon közbe II. Erzsébet királynőnél, hogy rangos személyiség képviselje őt, de állítólag ez a próbálkozás sem sikerült.

Idáig mindössze Henrik luxemburgi nagyherceg erősítette meg a személyes részvételét. „Másként aligha dönthetett, hiszen neves elődje ugyanennek az uralkodócsaládnak a tagja volt" – jegyezte meg a portál, amely idézi a névtelenséget kérő magas rangú rendőrtisztet, aki aggodalmának adott hangot amiatt, hogy alig több mint egy hónappal a nagyszabású rendezvény előtt nem kapták meg a biztonsági intézkedésekhez szükséges névsort, miként a megkülönböztetett őrzést igénylő vendégek listáját sem.

Milos Zeman
Reuters

Megkeresésünkre Jirí Ovcácek közölte, hogy diplomáciai okok miatt nem kommentálja a portál értesüléseit, azt viszont elismerte, hogy egyelőre meg sem tudná mondani, hogy a meghívottak közül hányan érkeznek az ünnepségre. Cseh lapok nyomon követik a Hradzsin diplomáciai erőfeszítéseit, de egyelőre nem találgatják, miért kosarazták ki ennyien Milos Zemant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.