Milos Zeman újabb botrányt kavart

Egyértelmű bizonyítékot vagy pedig nyilvános bocsánatkérést követel a cseh államfőtől a Ferdinand Peroutka Társaság.
Milos Zeman ugyanis a Prágában megrendezett a Let My People Live! (Engedjétek élni a népemet!) nemzetközi fórumon az értelmiségieknek a történelmi sorsfordulók idején tapasztalt árulásáról és súlyos tévedéseiről szólva tanulságos példaként a neves cseh író és publicista megnyilvánulásaira hivatkozott.

A cseh elnök szerint Ferdinand Peroutka a múlt század harmincas éveinek végén elragadtatással írt Hitlerről, úriembernek nevezte őt. Az 1938. szeptember 29-én létrejött müncheni egyezmény kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy „ha nem énekelhetünk az angyalokkal, akkor vonítsunk együtt a farkasokkal". A civil szervezet nyílt levélben felháborító melléfogásnak minősítette Milos Zeman kijelentését, mivel ilyen tartalmú cikket a nevezett személyiség sosem írt. A továbbiakban rámutatnak arra, hogy az államfő megalapozatlan véleményével súlyosan megsértette Ferdinand Peroutka emlékét, aki az emberpróbáló időkben sem veszítette el morális integritását.

„Évekig szenvedett a náci koncentrációs táborokban, mert nem volt hajlandó behódolni a náciknak. Az 1948-as prágai kommunista puccsot követően pedig az Egyesült Államokba emigrált, ugyanis egyaránt megvetette a barna és a vörös diktatúrát" – hangsúlyozzák a nyílt levél szerzői.

Megkeresésünkre az elnöki szóvivő azt állította, hogy Ferdinand Peroutka a második világháború előtt értelmiségiként valóban megingott, ami a teljes történelmi igazsághoz tartozik, ezért nem szabad elhallgatni. Arra a kérdésünkre, hogy milyen bizonyíték alapján állítja ezt, Jirí Ovcácek azt válaszolta: "1939-ben bizonyíthatóan voltak a nácikat támogató megnyilvánulásai. Ezért szó sem lehet az elnök úr bocsánatkéréséről, az idézett forrást pedig keresse meg a civil szerveződés."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.