Zeman népszerűsége zuhant, de Klaus védelmezi

Két évvel ezelőtti megválasztása óta fokozatosan csökkent, az elmúlt hónapokban pedig már zuhant a cseh államfő népszerűsége – derült ki a prágai közvélemény-kutató intézetek felméréseiből. 2013 januárjában, Csehország első közvetlen elnökválasztásán Milos Zeman 2,7 millió szavazatot kapott.

A Focus ügynökség december végi adatai szerint azonban az akkori híveinek csupán 39 százaléka értékeli továbbra is kedvezően eddigi tevékenységét. Az elmúlt hónapban a cseh felsőház nyílt levélben szólította fel őt, hogy vessen véget azoknak a nyilatkozatainak, amelyek ellentétesek az ország külpolitikai értékrendjével, s amelyekkel külföldön, különösen az uniós tagországok, valamint az Egyesült Államok politikai köreiben lejáratja hazáját.

A cseh államfő a Právo napilapban elismerte, hogy a népszerűségvesztésének egyik oka minden bizonnyal az ukrajnai válságról hangoztatott nézete. – Ennek ellenére a prágai kávéházakban okoskodó politikai ellenfeleim, valamint a rosszul tájékozott polgárok nézeteivel ellentétben továbbra is azt állítom, hogy Ukrajnában polgárháború zajlik, amelyet mindenképpen békés eszközökkel kell rendezni.  Véleményem szerint a kijevi politika jelenleg kétarcú, mert Petro Porosenko erre törekszik, Arszenyij Jacenyuk kormányfő viszont a megnyilatkozásai alapján a háborúval, erővel szeretne véget vetni a konfliktusnak – szögezte le Milos Zeman.

Egyetértett a véleményével elődje, Václav Klaus is, akit a cseh köztévé (CT) vasárnap azért szólaltatott meg, mert a világhírű egyesült államokbeli társadalomkutató központ, a Cato Institute megszakította vele az együttműködést.

– Ez a döntés nyilván az ukrán-orosz ellentétekről hangoztatott nézeteim miatt született meg, amelyeken azonban ezután sem változtatok. Meggyőződésem, hogy földrészünkön az elmúlt negyedszázad legnagyobb geopolitikai fordulata következett be, mert visszatértünk a hidegháború korszakába. A nyugati, továbbá az amerikai döntéshozók és velük feltétlenül egyetértő cseh lázongók hatalmasat tévednek, ha úgy vélik, hogy érdekünk Oroszország destabilizálása, ottani belpolitikai káosz előidézése. Elég súlyos gondot jelent az ingatag, polgárháborúval terhelt Ukrajna is, ahol a legtöbb posztszocialista országgal ellentétben semmiféle reformot sem hajtottak végre, emiatt is kaotikus állapotok uralkodnak. Az egy főre jutó nemzeti össztermék nem több, mint amennyi huszonöt éve volt, ráadásul etnikai szempontból is megosztott lett az ország. Egyetlen kiutat az Oroszországot sem mellőző tárgyalásokban látom, mert a párbeszéd összehasonlíthatatlanul jobb a fegyverek ropogásánál – szögezte le a cseh exelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.