A cseh elnök a NATO-t küldené a menekültek ellen

A nemzetközi határőrség, ahogy azt javasolják, nem más, mint a határvédelem karikatúrája. Az 1500 fős létszám teljességgel elégtelen – nyilatkozta a cseh államfő a Parlamentní listy prágai portálnak.

Milos Zeman szerint az egyetlen célirányos megoldás a NATO-haderő bevetése lenne. Olyan közös katonai misszióról kellene mielőbb dönteni, amelyet Afganisztánba és más országokba küldtek. Ugyanilyen katonai erőt küldhetne az észak-atlanti katonai szövetség a migránsok feltartóztatására a görög partokhoz, ahol közös parancsnokság irányítaná a külső schengeni határt őrző katonákat. Az elnök a továbbiakban úgy vélekedett, hogy rövidesen szükséges lesz a cseh határok őrzésére is katonákat vezényelni, mert Ausztria felől növekvő menekültáradat várható.

Zeman sürgette a prágai kabinetet a migránsokkal kapcsolatos létszámstop elfogadására.

„Én nem dramatizálnám azt, hogy három szír családot fogadtunk be beteg gyermekeikkel együtt, még azt sem, hogy önkéntes alapon iraki keresztényeknek nyújtunk segítséget, akiket odahaza a muszlimok üldöznek. De határozottan hozzáteszem: ennyien jöhetnek, de nem többen. Punktum" – szögezte le.

Az elnök elutasította azokat a törekvéseket, amelyek a migránsok befogadásával kapcsolatos népszavazást vagy tiltakozó petíciót kezdeményeznek. „A menekülteket vissza kell küldeni a határainkról, és kész. Ugyanis a dublini egyezmény szerint nekik az első biztonságos államban kell menekültjogot kérniük, tehát nem Csehországban" – így az államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.