Milliomos vállalkozó lesz Paraguay elnöke

Horacio Cartes győzött a vasárnap Paraguayban rendezett elnökválasztáson, és ezzel visszatér a hatalomba öt év kihagyás után a dél-amerikai országot hat évtizeden át vezető jobboldali Colorado Párt.

A nem végleges adatok szerint Cartes a voksok 46 százalékát kapta, míg a jelenleg kormányon lévő Liberális Párt jelöltje, Efrain Alegre 37 százalékkal volt kénytelen megelégedni. Alegre még vasárnap éjjel elismerte vereségét. A további kilenc indulóból a baloldal jelöltje kapta a legtöbb, hatszázaléknyi voksot.

Horacio Cartes (balra) és alelnökjelöltje, Juan Afara ünnepelhetett győzelmet az elnökválasztás után
Paraguayan presidential candidate Horacio Cartes (L) of the Colorado Party celebrates with his running mate Juan Afara before speaking to supporters as he claims victory in the election in Asuncion, April 21, 2013. Millionaire businessman Cartes won Paraguay's presidential election on Sunday, returning his powerful center-right Colorado Party to power after the left's brief spell ended in impeachment last year. REUTERS/Jorge Adorno (PAnoRAGUAY - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Cartest majd csak augusztusban iktatják be az elnöki posztra, addig marad az ideiglenes államfő, Francisco Franco, aki tavaly vette át a hatalmat az alkotmányos puccsal megdöntött Fernando Lugótól. A szegények egykori püspökének eltávolítása önmagában is jelzésértékű volt a Paraguayban uralkodó állapotokról. A latin-amerikai baloldali előtörés vizein választották meg elnöknek Lugót 2008-ban, akit aztán négy évvel később a törvényhozás arra hivatkozva detronizált, hogy nem emelte fel szavát, sőt, a háttérben valójában bátorította az illegális földfoglalókat. Az egyik ilyen erőszakba torkolló akció során 17 paraszt és rendőr vesztette életét. Paraguay GDP-jének döntő részét az agrártermelés, a szója, kukorica és a marhahús exportja adja. Érhető, ha a nagybirtokosok minden eszközzel védik tulajdonukat, miként az is, ha a nincstelen földnélküliek esetenként erőszakos úthoz folyamodnak. Megdöbbentő az Oxfam kimutatása, miszerint a tulajdonosok egy százalékának birtokában van a termőföld 70 százaléka, illetve 2,5 százalékuk pedig a föld 86 százalékával rendelkezik. Mindez a Stroessner-diktatúra, majd az azt követő évek gyakorlata hozta, amikor az indiánokat elűzték földjeikről, illetve kisemmizték őket. Az ENSZ adatai szerint a 6,2 milliós lakosság fele, a paraguayi statisztikák szerint 39 százaléka szegény.

A papi hivatásával szakító Lugót leszámítva vagy tábornokok, vagy gazdag birtokosok, üzletemberek voltak az ország elnökei. A spanyol El Pais szerint mindig is jellemző volt a szavazatvásárlás. Most 12 dollárnak megfelelő guaranit adtak egy voksért.

A választási kampányban a két fő vetélkedő jelölt nem kímélte egymást a különféle vádakkal. Mint az asuncióni ABC Color beszámolt róla, Cartesnek ehhez alapot kínált, hogy Efrain Alegrét még Lugo elnök váltotta le a közmunkaügyi miniszteri posztról, miután egy 25 millió dolláros sikkasztás árnyéka vetült rá. Feltételezhetően ennek döntő része nem Alegre, hanem a Liberális Párt kasszájába vándorolt. Cartesszel szemben viszont Alegre felújította azt a vádat, hogy kábítószer-csempészetben volt érintett. Vizsgálat is indult ellene, de végül felmentették azzal, hogy a drogcsempészek repülőgépe nem az ő földjén, hanem rendszeresen attól néhány méterre odébb parkolt.

Cartes egyébként szinte szűz a politikában. Saját állítása szerint életében első ízben 2008-ban élt választói jogával, majd 2009-ben döntött úgy, hogy a Colorado Párt színeiben elkezd politizálni. Tekintélyét vagyona adja. Apja a Cessna repülőgyártó cég paraguayi főképviselője volt, fiát az Egyesült Államokba küldte egyetemre. Visszatérte után a családi vagyon gyorsan szaporodott, az egyik legsikeresebb befektető lett, miközben továbbvitte apja repülőgépüzletét is. Mintegy húsz vállalkozása termeli a profitot, kezdve a dohányültetvényeihez kapcsolódó gyárral, továbbá üdítőital- és húsfeldolgozó üzemeivel. Népszerűsége nem kis mértékben annak következménye, hogy egy ideje a Libertad fociklub elnöke, a csapat 2012-ben bajnokságot nyert.

A vasárnapi választási győzelem éjszakáján Asunciónban utcabált rendezett, amelyen megismételte kampányígéreteit, miszerint reformokat vezet be a közbiztonság erősítésére, az oktatás és az egészségügy fejlesztésére a szegények helyzetének javítása érdekében. Azt is állította, hogy a technikai haladást gyümölcsöztetve kormánya átlátható lesz, szakít a korábbi időszak korrupciójával. „A Colorado Párt győzött, de az igazi nyertes Paraguay” – mondta a lelkes tömeg előtt.

A leendő elnök feladata lesz, hogy elérje Paraguay régióbeli elszigeteltségének megszüntetését. A baloldali országok – így Argentína, Brazília, Bolívia, Venezuela – uralta Mercosur és a dél-amerikai politikai szervezet, az Unasur is felfüggesztette Paraguay tagságát a Lugót megdöntő alkotmányos puccsot követően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.