Milliókat hiteleztek a jakuzának a nagy bankok

Japánban három nagy pénzintézet ellen indult vizsgálat a maffiának adott hitelek miatt.

Három nagy bank ellen indított vizsgálatot kedden a japán pénzügyi felügyelet, az FSA. A pénzintézeteket azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állnak a helyi maffiával, a jakuzával. Egyikük, a Mizuho Financial október elején már elismerte, hogy a bank felső vezetése három éve világosan tisztában volt azzal, hogy a pénzintézet egyszer a jakuzának – ahogy az erről kiadott közleményben szerepelt, „antiszociális erőknek” – adott kétszázmillió jenes (kétmillió dolláros) hitelt. Erről egy jelentésből Szato Jasuhiro bankelnök is tudhatott. A Mizuho Financial mellett az FSA a japán bankvilág óriása, a Mitsubishi és a Sumitomo Mitsui ellen indította el a vizsgálatot.

A bankok és a jakuza kapcsolatára – írja a Financial Times – egy független jogászok által készített 132 oldalas jelentés is rávilágít. Ez a jelentés most Aszo Taro pénzügyminiszter asztalán van, aki a közeljövőben fogja eldönteni, hogy az érintett pénzintézeteket milyen szankciókkal sújtsák.

A botrány kitörése után a Mizuho Financial mindenesetre sietve jelezte, hogy a pénzintézetnél büntetésképpen azonnal csökkentik a fizetéseket: Jasuhiro bankelnökként hathavi apanázsról mondott le, de lenyestek 52 volt és jelenlegi topmenedzser járandóságából is. A Mizuho Financial a világ 15. legnagyobb bankja. Egy független vizsgálat nemrég már tisztázta a vád alól, hogy megpróbálta volna eltüntetni az ominózus hiteltranzakciók nyomait. Jasuhiro elődje, Cukamoto Takasi júliusban lemondott a posztjáról. A japán kormány számára azért kényelmetlen a dolog, mert úgy tűnik, a laza bankfegyelem miatt kudarcot vall a szervezett bűnözés ellen hosszú idő óta folytatott harc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.