Milliókat ad az EU Burmának

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke 78 millió euró fejlesztési támogatást ajánlott fel Burmának (Mianmar).

Barroso és Thein Szein elnök Pjinmanában tartott találkozójukon arról beszéltek, hogy az évtizedekig tartó szankciók után hogyan lehetne élénkíteni a kereskedelmi kapcsolatokat Burma és az Európai Unió között. A kormány nemrég hozta nyilvánosságra az új, külföldi befektetésekről szóló törvényt, amellyel megpróbálják Burmába csábítani a külföldi cégeket.

A 78 millió eurós fejlesztési pénz mellett az Európai Unió támogatni fogja egy „béke központ” létrehozását is, hogy a kormány minél hatékonyabban meg tudja oldani konfliktusait az országban élő kisebb etnikai csoportokkal.

Az Európai Bizottság elnöke Ang Szan Szú Kjí ellenzéki vezetővel is beszélt, de állítólag a nemzetközi felháborodást okozó muzulmán rohingyák helyzete nem került szóba. Az utóbbi pár hónapban százezer embernek kellett elhagynia az otthonát Rakhine államban a buddhisták és a rohingyák közötti konfliktus miatt, csak múlt héten kilencvenen vesztették életüket. Thein Szein elnök korábban már elismerte, hogy a társadalom rohingyák felé irányuló attitűdjén változtatni kell.

A BBC tudósítója szerint Szú Kjít sokan kritizálták amiatt, hogy nem áll ki a rohingyákért, akiket az ENSZ a világ legüldözöttebb kisebbségeként tart számon, Burmában az állampolgárságot is megtagadják tőlük. Az ellenzéki vezető elmondta, nem érez emiatt lelkiismeret furdalást. Rakhine államban mindkét fél szenved az erőszak miatt, és nem az ő feladata, hogy pártfogolja bármelyik felet is. Szú Kjí hozzátette: nem látott semmiféle statisztikát arról, hogy 800 ezer rohingyától megtagadták volna az állampolgárságot, de az őket kizáró 1982-es törvényt mindenképpen felül kell vizsgálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.