Milliók sztrájkoltak a reformok ellen

Indiában a kormány beengedte a külföldi kiskereskedelmi láncokat, amire az ellenzéki konzervatív Bharatija Dzsanata Párt (BJP) a szakszervezetekkel és baloldali pártokkal karöltve az egész országra kiterjedő sztrájkot hirdetett a gazdasági reformok ellen. A kereskedőket tömörítő szervezet korábban azt jósolta, hogy legalább 50 millióan vesznek majd részt a megmozduláson – az ország méretei miatt nehéz megmondani, mennyien is voltak.

Sok nagyvárosban közlekedési fennakadásokat okozott, hogy a sztrájkolók elállták a vasúti síneket, és lezárták az utakat. Egyes államokban nem nyitottak ki az iskolák és a boltok, mert attól tartottak, hogy erőszakba torkollik a megmozdulás. Ugyanezen okból a déli nagyváros, Bangalore is gyakorlatilag leállt. Ez az ország információtechnológiai fővárosa, ám olyan cégek is bezártak, és inkább a szombatot nyilvánították munkanappá, mint az IBM vagy a Microsoft.

A tüntetők sokhelyütt a vonatsíneket is elállták. Mindenki mindenkit ismer, van hitel, és a bolt közel van
Demonstrators from the Samajwadi Party, a regional political party, shout slogans after they stopped a passenger train during a protest against price hikes in fuel and foreign direct investment (FDI) in retail, near Allahabad railway station September 20, 2012. The signs read, "Roll back the price of diesel", "End the 6-cylinder cap" and "Manmohan Singh leave your seat". REUTERS/Jitendra Prakash (INDIA - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY)

A fővárosban, Újdelhiben a helyszíni jelentések szerint kevesebb autó volt ugyan az utakon csütörtökön, de minden a rendes kerékvágásban folyt tovább. Mumbaiban, az ország kereskedelmi és pénzügyi központjában sem voltak fennakadások, itt inkább egy vallási ünnepre készült mindenki. A Hindustan Times szerint a kormánykoalíciót vezető baloldali Kongresszus párt vezette államokban többé-kevésbé nyugalom honolt; nagyobb megmozdulások ott voltak, ahol a BJP vagy más ellenzéki pártok győztek a legutóbbi választásokon.

A megmozdulás egyik oka, hogy a kormány úgy döntött, megnyitja a kiskereskedelmi szektort a külföldi nagyvállalatok előtt. Azaz jöhet a már évek óta a hatalmas indiai piacra pályázó Wal-Mart, Tesco vagy Carrefour. Ha ezek a cégek valóban áruházláncokat nyitnak az 1,2 milliárdos dél-ázsiai országban, ez teljesen átrendezheti a kiskereskedelmi piacot. Az indiaiak ugyanis – még a nagyvárosokban is – kicsi, általában családok által üzemeltetett kisboltokban vagy a piacon vásárolnak. Egyszerre kevés árut vesznek, nincs heti nagybevásárlás. Mindenki mindenkit ismer, van hitel, és a bolt közel van. Szupermarket alig működik.

A lépés ellenzői szerint a multinacionális kiskereskedelmi hálózatok megjelenése tönkreteszi a kisboltokat és a termelőket is. A támogatói szerint viszont a cégek által hozott befektetés hasznára válik az országnak. Becslések szerint a megtermelt élelmiszer legalább harmada megromlik, mielőtt bárki megehetné – miközben még mindig tömegek éheznek. Ezen a hűtési és szállítási láncot kialakító láncok segíthetnének. A kereskedők és a földművesek közötti közvetítők szerepe is megszűnhetne, így több pénz jutna az élelmiszerek megtermelőinek. (Igaz, ez utóbbi állítás vitatott, egyes elemzők szerint ez nem változna.)

A kormányon nagy a nyomás

Nem is biztos, hogy India olyan jó befektetési célpont ezeknek a cégeknek, és hogy tódulnának majd ide – figyelmeztet a BBC helyszíni tudósítója. Felidézi, hogy a gazdasági válság óta a helyi szupermarketláncok is kínlódnak, és egyáltalán nem sikerült megváltoztatniuk a vásárlási szokásokat. Az angol nyelvű indiai napilap, a DNA elemzője szerint ezeknek a cégeknek a tulajdonosai egyenesen azt remélik a nyitástól, hogy a külföldi cégek majd felvásárolják az áruházaikat, amelyek nem működnek.

A tiltakozások másik oka az üzemanyagár-emelkedés. A kormány kénytelen befoltozni a költségvetésen tátongó lyukakat, és ennek egyik legfontosabb eleme, hogy nem támogatja tovább az üzemanyagok árait. Ez 16 százalékos emelkedést jelent.

Ezek a lépések és a miattuk kitört tiltakozások szélesebb folyamat részei. Az India függetlenségét kiharcoló Kongresszus párt vezette koalíción, illetve Manmohan Szingh kormányfőn már évek óta nagy a nyomás, hogy modernizálja az óriási állam gazdaságát, és fogja vissza a kiadásait. Az ingadozó, sok apró pártból összetevődő koalícióban azonban valaki mindig megakadályozta a reformokat. A változások szükségességére figyelmeztetett az augusztus eleji hatalmas áramkimaradás is, amikor egyszerre három elektromos hálózat omlott össze, és 600 millióan maradtak áram nélkül.

A nagy kérdés, hogy a koalíció egyben marad-e, és véghez tudja-e vinni a reformokat, amelyeket évek óta követelnek rajta a gazdasági szakemberek. A héten egy párt ki is lépett a koalícióból, de az indiai sajtó szerint más pártok külső támogatásával a Kongresszus kihúzza valahogyan a 2014-es választásokig. Nehéz lesz, pedig feladat van bőven: elszabadult az infláció, az élelmiszerár-emelkedés miatt egyre több a tüntetés, és a külföldi befektetések is visszaestek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.