Milliók menekültek meg a szomjhaláltól Irakban

Az iraki kormányerők megtisztították az Iszlám Állam (IS) szélsőséges szunnita szervezet militánsaitól a hadíszai gátat, így több millió civil menekült meg az áram- és ivóvízellátás megszűnésétől.
Törzsi harcosok is szembeszálltak az Iszlám Állammal a hadíszai gát megmentése érdekében.
Törzsi harcosok is szembeszálltak az Iszlám Állammal a hadíszai gát megmentése érdekében.
Osama Al-dulaimi / Reuters
Az ország második legnagyobb, stratégiai fontosságú gátjának területéről azt követően sikerült kiűzni a dzsihádistákat, hogy az Egyesült Államok a hétvégén kiszélesítette hadműveleteinek körét, és légicsapásokat mért az IS állásaira. Az Anbar kormányzóságban található gát elleni akció volt az első olyan művelet, amelyet az Egyesült Államok Észak-Irakon kívül hajtott végre.

„Nagyon pontosan céloztak, nem voltak járulékos károk. Ha az Iszlám Állam kezére került volna a gát, az számos iraki területet sodort volna veszélybe, még Bagdadot is" – nyilatkozta a Reutersnek egy kormánybarát szunnita törzsi vezető.

Az iraki kormány hosszan tartó, elkeseredett harcot követően vonta irányítása alá az Eufráteszen fekvő gátat, amely több millió ember áram- és vízellátást biztosítja. Az IS kezében azonban könnyen fegyverré válhatott volna, hiszen halálra ítélhették volna a környéken élőket.

Osama Al-dulaimi / Reuters

A győzelem ellenére rövidesen ismét tetőfokára hághatnak az indulatok, ugyanis a parlament hétfőn ül össze, hogy döntsön az új kormány összetételét illetően. Egyelőre nem tudni, hogy kik alkotják majd a kabinetet, ám Haider al-Abadi miniszterelnök a jelenlegi feszült helyzetben várhatóan gondoskodni fog róla, hogy a különböző vallási és etnikai csoportok képviselve legyenek. 

BBC erbíli tudósítója szerint azonban várhatóan fokozódik majd a feszültség a többségi síita és a kisebbségi szunnita, illetve kurd erők között. Utóbbiak a leköszönő kormányfőt, Núri al-Malikit is azzal vádolták, hogy politikailag és gazdaságilag is elnyomták őket.

A parlament az amerikai katonai segítség fokozásáról is ma dönt, hiszen ezt az egységkormány sikeres megalakításához kötötték. Szakértők szerint azonban az anbari légi csapások megindítása jelzi, hogy az USA átlépett egy határt.

„A leköszönő iraki kormány már jó ideje kérte az Egyesült Államokat, hogy az Iszlám Állam megfékezése érdekében Irak-szerte vesse be légi erejét. De az USA egészen mostanáig tartotta magát ahhoz, hogy csak abban az esetben teszi ezt meg, ha új kormány jön létre Bagdadban, amelyben a szunniták is képviselve vannak" – mutat rá a BBC helyszíni tudósítója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.