Milliárdos jelentkezett be Putyin helyére

Eurót ígér és tagságot a schengeni övezetben Oroszország számára Mihail Prohorov. Oroszország harmadik leggazdagabb nagyvállalkozója szerint itt az ideje megteremteni a Lisszabontól Vlagyivosztokig tartó „Nagy Európát”.

Az alumíniumiparban, médiabefektetésekben, az NBA-ben játszó New Jersey Nets tulajdonosaként a sportban érdekelt milliárdos csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be: ha pártja sikeresen szerepel a decemberi választásokon, akkor kész a kormányfői szerepre is.

Mihail Prohorov
Russian billionaire and Right Cause party leader Mikhail Prokhorov speaks during a news conference in Moscow August 11, 2011. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS BUSINESS)

Prohorov júniusban szerezte meg a liberális pártokból - köztük a 90-es években befolyásos Jobboldali Erők Szövetségéből - alakult Igaz Ügy vezetését. A pártot Dmitrij Medvegyevhez közelállónak tekintik, miután a párt korábban kijelentette: kész azt a személyt választani a párt élére, akit az államfő javasol. Medvegyev ugyan nem nevezte ki Prohorovot a párt élére, de a kapcsolatra utal, hogy Prohorov kénytelen volt hangsúlyozni: nem a Kreml utasítására jött a pártba, és önálló politikai szerepre törekszik.

Programjának egyelőre csak néhány részlete ismert, ám azok távol állnak a Vlagyimir Putyin kormányfő vezette Egységes Oroszország (JeR) elképzeléseitől: 2004-es megszüntetése után újra közvetlen választásokat javasol a kormányzói posztra – így Moszkva és Szentpétervár polgármesteri helyére – nagyobb pénzügyi önállóságot adna a megyéknek, csökkentené a védelmi kiadásokat, megszüntetné a regionális elnöki megbízottak Putyin által bevezetett rendszerét. Júniusban Medvegyevvel tárgyalva már jelezte ezeket a célokat, amelyeket az elnök megfontolandóknak ítélt.

A JeR szerint Prohorov a bizonyítéka annak, hogy a „liberálisok mítosza messze esik a realitásoktól”. - Senki nem  hívta Oroszországot az eurózónába, még ha Prohorov személyesen esetleg már a része is – jelentette ki a Ria Novosztyi hírügynökségnek Jurij Suvalov a JeR elnökségének helyettes titkára, aki szerint az euróválság közepette oktalanság a rubel gyengeségéről beszélni.

Prohorov utalt rá, hogy programjához megfelelő elnök kell. Ám, hogy kit szeretne látni a poszton a márciusi elnökválasztás után, arról nem nyilatkozott. Putyin és Medvegyev egyaránt lebegteti indulási szándékát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.