Miliband szerint nem kellett volna beengedni annyi kelet-európait

Ed Miliband elismerte, a 2004-ben kormányon lévő Munkáspárt hibázott, amikor korlátozás nélkül beengedte a közép-kelet-európai bevándorlókat a munkaerőpiacra. Az ellenzéki vezér szerint ugyan ez a középosztálynak jól jött, a brit munkásosztályt viszont tönkretette.

Önkritikus beszédben ismerte be péntek délelőtt Ed Miliband, a brit ellenzék vezére, hogy a 2004-ben kormányon lévő Munkáspárt helytelenül cselekedett, amikor korlátozás nélkül nyitotta meg az Európai Unióhoz frissen csatlakozott országokból érkezők számára a munkaerőpiacot.

A bevándorlók a brit munkásosztály elől halászták el az állásokat
Customers are seen dining at Mr Fish in north London May 22, 2012. It is claimed that the first combined fish and chip shop was opened by a Jewish immigrant, Joseph Malin, within the sound of Bow Bells in East London around 1860. REUTERS/Eddie Keogh (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS SOCIETY)

Az IPPR Társadalompolitikai Kutatóintézetben felszólaló Ed Miliband „hibának” nevezte, hogy Tony Blair, más európai uniós országokkal ellentétben semmilyen korlátot nem szabott meg a bevándorlók számára, és átmeneti intézkedéseket sem vezetett be.

A tömeges bevándorlás, az olcsó kelet-európai, főleg lengyel építőipari munkások és takarítók foglalkoztatása ugyan kedvező volt a brit középosztály számára, a munkásosztály viszont nagy hátrányt szenvedett. A munkáspárti politikus egy példával próbálta érzékeltetni a helyzetet. Szerinte „ha valaki télikertet építtetett a házához, az jól járt. Más volt azonban azok helyzete, akik egy üvegházakat készítő cégnél dolgoztak”.

Miliband arra hivatkozott, hogy a Munkáspárt máig érvényben lévő számítása szerint a tömeges közép-kelet-európai bevándorlás évi 0,25 százalékot tett hozzá a GDP növekedéséhez. A párt ráadásul alaposan alulbecsülte az érkezők számát. A közvéleményt azzal nyugtatták, hogy évente csupán tizenháromezer közép-kelet-európai dolgozó helyezkedett el Nagy-Britanniában, míg valójában 2010-ben több mint negyedmillióan „kopogtattak be” a határállomásokon.

Miliband következetes önmagához, hiszen a Munkáspárt 2010-es választási vereségét követően, majd az új vezető kijelölését megelőző kampány során a bevándorlást olyan területnek nevezte, ami miatt a párt elvesztette a szavazók bizalmát. Két évvel ezelőtt a világsajtót is bejárta Gordon Brown kormányfő szerencsétlen bakija, amikor egy, a bevándorlással kapcsolatos fenntartásait szóvá tevő rochdale-i asszonyt a tévedésből még bekapcsolva maradt mikrofonon keresztül jól hallhatóan „bigottnak” nevezett.

A munkáspárti vezető a 2004-es hibás megfontolások között említette, hogy a kormány csak a globalizáció előnyeire figyelt, és nem gondolt annak súlyos árára. Miliband hangsúlyozta, a következő munkáspárti kabinet nem fogja megismételni elődei hibáját, bár arról szó sincs, hogy bezárná az ország kapuit az EU-tagállamok polgárai előtt.

Miliband konkrét intézkedéseket is kilátásba helyezett a bevándorlás megfékezésére. Ezek közé tartozik, hogy a munkahelyek meghirdetése során nem lehet majd kirekeszteni a brit dolgozókat, betiltják a kizárólag idegen munkaerő közvetítésével foglalkozó ügynökségeket, illetve a közepes és a nagy méretű vállalatoknak nyilvánosságra kell hozniuk, ha állományuk több mint 25 százaléka külföldi származású. Fokozottan figyelnek majd arra is, hogy egyetlen dolgozó se kaphasson a minimálbérnél – ez jelenleg óránként 2175 forintnak felel meg – kevesebbet, illetve a brit fizikai dolgozók szakképzése elérje európai kollégáik színvonalát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.