Milan-meccsek alatt hallgatják ki Berlusconit

Mi lesz most? – ezt kérdezik az olaszok a Silvio Berlusconi mentelmi jogát megsemmisítő alkotmánybírósági döntés után. „Börtönbe! börtönbe!” – kiabálták szerda este a kormányfői palota előtt, de tüntetésre nem az ellenzék, a kormánykoalíció készül, és Berlusconi sem a bíróságokat, hanem az államfőt szidja.

Mi lenne? Nem mondok le! Viva l’Italia! Viva Berlusconi! – éltette saját magát a mentelmi jogának megfosztásával egy idôben a Hatalom és Kegyelem címû kiállításra igyekvô Berlusconi, aki a festmények között is Szent Silviót kereste.

„San Silvio nélkül Itália a baloldal kezére kerül!– tette hozzá az egykori olasz kommunista pártból az államfői székig jutott Giorgio Napolitanót vádolva az általa kinevezett bírák voksáért. Itália az intézményes válság szélén táncol – írta az olasz püspöki kar nem régen éppen Berlusconi nôbotránya miatt főszerkesztőt váltott napilapja, az Avvenire, és az ellenzéki Demokraták (PD) fôtitkára, Dario Franceschini is nehéz időszakot jósolt, megerősítve, hogy nem előre hozott választásra, az október végi pártújító kongresszusra készülnek.

Az alkotmánybíróság szerda este kimondta, hogy a miniszterelnöknek, ha korrupcióval, adócsalással vádolják, a bíróság előtt a helye, nem kiváltsága a mentelmi jog, Berlusconi sorsáról pedig döntsön koalíciója. A kormányfő által elvárt meghunyászkodás (a mandátumára szóló immunitás) helyet a 15 bíró saját függetlenségét rögzítette a döntéssel. A római testület székházában terjengő hírek úgy szólnak, a kezdetben a mentelem elfogadására hajló bírák Umberto Bossi kirohanása miatt szavaztak nemmel. Az Északi Liga vezére ugyanis a népharaggal fenyegette meg ôket.

Szemfényvesztés az egész a volt ügyész Antonio Di Pietro szerint: az alkotmánybíróság döntésére várva Berlusconi máris két tárgyalástól menekült meg, és mire a milánói bíróságon esedékes ügyei újraindulnak, már el is évülnek. Az olasz igazságszolgáltatás tempója miatt és a miniszterelnöki elfoglaltságaira való hivatkozással nem biztos, hogy Berlusconi valaha is a vádlottak padjára ül. Először fordulna elő: eddigi egyedüli, 2003-as bírósági megjelenése is tanúzás volt.

Óvatosan kell lépni, véli a PD elnöke, Massimo D’Alema: az ismét az ügyészségek áldozata szerepében tetszelgô Berlusconi egységbe forrasztotta a koalíciót, a jobbközépen belüli puccs esélye szertefoszlott. A kormányerők tüntetésre készülnek Berlusconi védelmében. „Gyengébb mint valaha” – írta Berlusconiról a The New York Times, ám  hiába a nôbotrány, hiába a mentelmi jogának elvesztése, a valójában a vádlottként tovább kormányzó Berlusconi egyelőre belpolitikailag erős maradt – máris fellebbezett is a vállalkozói csoportjára előző szombaton kiszabott 750 millió eurós bírság ellen. Az lesz a büntetése, hogy tárgyalásait a Milan mérkôzéseinek idejére tűzzük ki! – üzenték a milánói bíróságról, ahol már fogalmazzák is Berlusconi idézését.

Berlusconi egy Milan meccsen. Utcára mennek.
Italian Premier Silvio Berlusconi is seen after the first half of the Italian Serie A soccer match between AC Milan and As Roma at San Siro stadium in Milan May 24, 2009. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY SPORT SOCCER IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.