Migráns-helyzet: határellenőrzés helyett kitört a balhé

Határellenőrzést rendelt el Burgenland tartomány helyettes vezetője péntek késő délutánra, azonban a helyi rendőrség túlterheltségre hivatkozva nem hajtotta végre a rendeletet.

Johann Tschürtz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tartományi frakcióvezetője csütörtöktől tölti be a tartományi kormányfői helyettesi posztot. A politikus a burgenlandi Csajta (Schachendorf) község egykori határátkelőjénél pénteken este hat órától érvénybe lépő közvetett határellenőrzést jelentett be a közlekedés biztonságának elősegítése érdekében. Közleménye szerint az autóvezetők és a gépjárművek ellenőrzése "a bűnözők szabad mozgásának megakadályozásához" járulna hozzá. Tschürtz bejelentette azt is, hogy mostantól rendszeres időközönként lesz hasonló forgalom-ellenőrzés, váratlanul és Burgenland minden egykori határátkelőhelyénél.

A politikus közleménye szerint a rendőrség arra hivatkozva utasította el a péntekre bejelentett akciót, hogy a migránsok áradata komoly többlet munkaterhet jelent most számukra.

A szabadságpárt az Osztrák Néppárt (ÖVP) által vezetett szövetségi belügyminisztériumot véli a meghiúsult akció mögött. Geza Molnar, az FPÖ tartományi képviselője szerint már a tartományi kormány felállásának első napján látszik, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem a polgárok biztonságát tartja szem előtt, hanem a tartományi kormánykoalíció működését kívánja akadályozni.

Az ÖVP tartományi frakcióvezetője, Christian Sagartz visszautasította és nevetségesnek nevezte a szabadságpárti vádakat.
A burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt) csütörtökön kezdte meg működését az új, eddig példa nélkül álló szociáldemokrata-szélsőjobboldali tartományi kormány. Hans Niessl szociáldemokrata tartományi kormányfő, akinek pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) országos szinten elutasítja az együttműködést a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali FPÖ-vel, rekordgyorsasággal lépett koalícióra a párttal a május végén lezajlott burgenlandi tartományi választásokat követően.

A választásokon az SPÖ és a konzervatív ÖVP megőrizte első, illetve második helyét, de mindkettő támogatottsága visszaesett. A szélsőjobboldali FPÖ viszont – bár a harmadik helyen végzett – jelentősen megerősödött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.