Miért tántorog a cseh elnök?

Milos Zeman a tőle már megszokott ironikus hangvételű interjút adott a Právónak abból az alkalomból, hogy néhány nap híján egy éve tette le az államfői esküt.

Zeman azt mondta, hogy akkori ígéretei közül mindent valóra váltott, többek között hozzájárult Petr Necas kormányának leváltásához is. Bár a prágai lap újságírója óvatosan emlékeztette, a Necas-kormány inkább abba bukott bele, hogy a miniszterelnök beleszeretett hivatalvezetőjébe, Jana Nagyovába, aki ezt kihasználva, valószínűleg törvénysértő módon élt vissza a beosztásával, Zeman nem hagyta magát: „Akkor a műveltségi szintjéhez igazítom a magyarázatom, hogy megértse. Természetesen nem kevertem bájitalt Necas teájába, és nem is biztattam arra, hogy kikezdjen a hivatalvezetőjével. De amikor a jobbközép koalíció Necas nélkül, új kormányfővel akart hatalmon maradni, akkor ezt megakadályoztam. Így alakult meg Jirí Rusnok ügyvezető kabinetje. Minden erőmmel a cseh belpolitikai élet stabilizálására törekszem, ezért neveztem ki Bohuslav Sobotka kormányát, holott néhány miniszterjelölttel szemben kifogásaim voltak és maradtak is, de megadom a száz nap türelmi időt a kabinetnek, a belpolitikai viharok lecsendesedésének reményében” – hangzott a mindent elsöprő államfői válasz.

Ezután a Právo munkatársa azt kérdezte az elnöktől, vajon a rendszerváltás óta miért csak két kabinet – Václav Klausé, illetve a korábban kormányfő Zemané – töltötte ki a négyéves mandátumát, a többi pedig viszonylag rövid idő alatt megbukott. „Némi iróniával erre Sztálin elhíresült mondásával válaszolhatok, aki szerint mindenről a káderek döntenek. A teljes igazsághoz tartozik, hogy ő ezeknek a kádereknek a többségét agyonlövette, viszont abban igaza volt, hogy az ország és a kormány élére is erős egyéniségek kellenek, függetlenül attól, hogy jobboldaliak vagy baloldaliak. Csak ők képesek egyben tartani a kabinetet“ – hangzott a válasz, amely után a Právó azt firtatta, Zemant nem zavarja-e, hogy egyre csökken a népszerűsége, és immár csak a csehek 43 százaléka támogatja. „ Nézze, a felmérések adatai gyakran változnak, ezért különösebben nem érdekelnek. Tudtommal a cseh kormányfők közül Jirí Paroubeket izgatták szerfölött ezek az eredmények. Bele is bukott a kormányzásba!” – felelte az államfő.

Az utolsó kérdés az elnök egészségi állapotáról szólt., amire Zemannak egy körmönfont, az állítólag gyakori illumináltságát is érintő válasszal sikerült előállnia: „A térdem már rendben van, habár az időjárás-változást mindig megérzem, de az én koromban ebben nincs semmi különös. Nem javul viszont a neuropátiám, vagyis az ideggyengeségem, az alsó végtagjaim már majdnem teljesen érzéketlenek. Kezelőorvosom a minap azt mondta, hogy a lábam már csak amolyan biológiai protézis. Nos, elárulom önnek a nagy titkot, hogy emiatt tántorogtam olykor a nyilvánosság előtt is, és nem azért, amin sokan máig csámcsognak, hogy ittasan jelentem meg valahol. Most viszont már kaptam egy botot, amelyre támaszkodom, s hosszú idők óta biztosan állok a lábamon. Bárcsak az új cseh kabinetről is elmondhatnám ezt nem egészen száz nap múlva” – mondta.

Zeman január 9-én egy Reutersnek adott interjú alatt. Erős egyéniség biológiai protézissel
Czech President Milos Zeman speaks during an interview with Reuters at Prague Castle in Prague January 9, 2014. Zeman will appoint Social Democrat leader Bohuslav Sobotka as prime minister within days, he told Reuters on Thursday, opening the way for a centre-left coalition to try to revive the economy after months of political stalemate. To match Interview CZECH-PRESIDENT/ REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.