Miért égett Ponticelli?

Kitalált gyermekrablás szította fel tavaly nyáron Olaszországban a roma-ellenes indulatokat – állítja könyvében egy olasz tényfeltáró újságíró. A háttérben a nápolyi maffia, a camorra húzódik meg – az olasz politika hathatós támogatásával.

Flora Martinelli kislányának az elrablási kísérlete kezdettől fogva gyanúsnak tűnt. 2008 májusában állítólag a nápolyi külváros, Ponticelli egyik lakásából vitte el a csecsemőt a 16 éves Angelica V., akit a rendőrök mentettek meg attól, hogy a nyílt utcán meglincseljék. A Ponticelliben élők azonnal megtámadták és felgyújtották a helyi romatelepet, az ott élők fejvesztve menekültek. Így  kezdődött a roma-ellenesség, mely az északi ligás belügyminiszter Roberto Maroni által elrendelt roma népszámláláshoz vezetett ujjnyomatvétellel, a (miniszter szerint gyakran nem saját családjukkal élő) roma kiskorúak nyilvántartásával és a telepek ledózerolásával. Nápolyban a román és más nemzetiségű bevándorlókat is számos atrocitás érte.

Angelicát idén januárban három év nyolc hónap börtönre ítélték – ügyvédje szerint koncepciós perben. Egyedüli vádlója az állítólag elrabolt gyerek anyja volt, aki nem más mint a Bíborosként ismert Ciro Martinelli, a Ponticellit kézben tartó Sarno-klán tagjának a lánya. Sarnóék területén állt a felgyújtott romatábor, ahol a klán barakkonként napi 50 euró védelmi pénzt követelt. A közbeszerzési pályázatok illegális megszerzésében utazó család azonban jövedelmezőbb üzletre vágyott, a tábor helyén építendő 85 ezer négyzetméteres kereskedelmi és kulturális központra – ezért kellett menniük a romáknak, mégpedig azonnal és örökre. Az állami finanszírozás határideje augusztus volt.

A gyerekrablás kiváló vádnak bizonyult a romák erőszakos elűzéséhez – írta A szégyen napjai című oknyomozó könyvében a Corriere della Sera napilap újságírója Marco Imarano, aki szerint a gyerekrablás előre kitervelt ürügyével a roma lányt Martinelliék hívták lakásukra, így készítve elő a terepet Nápoly eddigi legjelentősebb telekspekulációjához, amelyet a peremkerületek felvirágoztatását támogató baloldali városi önkormányzat és a közbiztonság romlását éppen a romákra hárító jobbközép kormány is kertelés nélkül felkarolt.

Valószínûtlennek tartották a gyerekrablást a nápolyi nyomozók is. A spanyol El Paísnak Ponticelli plébánosa „szörnyű érdekekről” beszélt. Az azóta is üresen álló, szénné égett romatelep egyetlen védelmezője, az EveryOne emberjogi szervezet vezetője Roberto Malini lapunknak nyilatkozva kijelentette, a romaellenes erőszak Olaszordzágban  Ponticellivel vált általánossá. A Migrantes alapítvány tavaly közölt felmérése arról, hogy a romákat 1986 és 2007 között ért gyerekrablási vádak száz százalékban alaptalan voltak, süket fülekre talált: a belügyminiszter január végén is azt hangoztatta, hogy túl sok gyerek tűnik el Olaszországban. a bevándorlás hátterében a szervkereskedelem húzódik meg.

Katasztrófaturizmus a felgyújtott ponticelli roma tábornál 2008 májusában
Katasztrófaturizmus a felgyújtott ponticelli roma tábornál 2008 májusában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.