Michoacánban bevetették a hadsereget az önvédelmi erők ellen

A drogkartellek elleni háború Mexikóban az elmúlt napokban furcsa fordulatot vett a délnyugati Michoacán államának néhány városában. A szövetségi hadsereg katonái összecsaptak Tierra Caliente járásban a helybéli önvédelmi alakulatok tagjaival, miután azok nem voltak hajlandók leadni fegyvereiket.

Sőt, útblokádokkal próbálták megakadályozni, hogy az érkező katonák bevonulhassanak a városokba. A BBC képsorai szerint kiégett teherautók, zárt üzletek, két felravatalozott halott koporsója és felháborodott emberek nyilatkozatai tanúskodnak a többezer lakosú Apatzingánban a következményekről. A szövetségi katonák és rendőrök több várost megszálltak, s összetűzésbe kerültek a tiltakozó helybéliekkel a hétvégén, majd hétfőn is. Apatzingán utcáin jelenleg a szövetségi rendőrök páncélozott járművei láthatók, kisteherautók automata fegyverekkel a platókon. A szövetségi rendőrség évek óta itt van, ám nem tettek semmit a drogbandák ellen – nyilatkozta egy férfi az AP tudósítójának.

Játékpisztollyal a zsebében áll egy férfi Apatzingan főterének közelében miután kedden Michoacán állam kormányzója és a központi kormány biztonsági részlegének képviselői megpróbálták csillapítani a kedélyeket, nyugtatgatni az önvédelmi erők vezetőit
A man carries a toy pistol in the back of his trousers as police officers stand near at the main square in Apatzingan January 14, 2014. Vigilante groups battling a powerful drug cartel in a troubled region of Mexico on Tuesday rejected a government call to lay down their arms, raising the risk of a serious security challenge to President Enrique Pena Nieto. On Monday, Mexico's interior ministry ordered the heavily armed vigilantes to stop fighting the Knights Templar drug gang in the western state of Michoacan, where violent confrontations have converged on the city of Apatzingan in the last few days. Apatzingan is considered a stronghold of the Knights Templar, and over the past week, so-called self-defense groups have pushed to take control of surrounding towns and villages. REUTERS/Alan Ortega (MEXICO - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW MILITARY DRUGS SOCIETY)

Kedden Michoacán állam kormányzója és a központi kormány biztonsági részlegének képviselői próbálták Apatzingánban csillapítani a kedélyeket, nyugtatgatni az úgynevezett önvédelmi erők vezetőit. Ezek a civil fegyveres csoportok már több mint egy éve alakultak önkéntes alapon, nemcsak Apatzingánban, hanem a környező városokban, így például Nueva Italában is, a drogkereskedelmet és következésképp az illegális hatalmat is domináló, magukat Templomos lovagoknak nevező kartell tagjaival szemben. Vannak ugyan olyan sajtófeltételezések, hogy az önvédelmi erők egyes csoportjai a Templomos lovagokkal vetélkedő drogbandákkal tarthatnak kapcsolatot, ám ezt eddig senki nem bizonyította. 

A Templomos lovagok maffiakartellje – saját bejelentésük szerint – még 2011-ben alakult, s azóta nemcsak a rivális drogbandákkal számoltak le, hanem újabb és újabb gyilkoságokkal, közutakra, hidakra felakasztott tetemekkel félemlítik meg és zsarolják a helybéli lakosokat.

Még hétfőn jelentette be Miguel Ángel Osorio Chong miniszter, hogy Tierra Caliente járásban a szövetségi erők veszik át a biztonság ellenőrzését, s rendelte el egyúttal az önvédelmi erők fegyvereinek leadását. Hétfőn egyébként a hadsereg katonái mellett mintegy kétezer szövetségi rendőr is érkezett Michoacán államba, hogy abban a tizenegy járásban átvegyék a bitonság fenntartását, ahol egy ideje a fegyveres önvédelmi erők ellenőrzik a rendet. Így a hétvégén elsőként megszállták a 20 ezer lakosú Parácuarót, az említett Apatzingántól mintegy húsz kilométerre lévő várost. Egyébként Michoacán nem csupán a drogcsempészet szempontjából van kulcshelyen csendes-óceáni partszakasszal, hanem a becslések szerint Mexikó elsőszámú marihuána- és metanfetamintermelője is. Tavaly a hivatalos adatok szerint 990 erőszakos haláleset történt Michoacánban.

Az önvédelmi erők gyakorlatilag ahhoz a feltételhez kötötték az utasítás teljesítését, hogy előbb a katonaság elfogja a Templomos lovagok kartelljének vezetőit, illetve őrizetbe veszik azokat a rendőröket, akik azzal gyanúsíthatók, hogy megfélemlítés vagy megvesztegetés következtében valójában a drogmaffia utasításait teljesítették. Ez utóbbi követelésnek a katonák részben eleget tettek, legalábbis Apatzingában, ahol több tucat helyi rendőrtől elvették fegyvereiket.

A Templomos lovagok fő vezetőinek nevei ismertek, ez a maffiacsoport a michoacáni La Familia klán meggyegülésekor vált önállóvá.

Mexikó korábbi elnöke, Felipe Calderon 2006-tól indított háborút a főleg az Egyesült Államok felé vezető kábítószer-útvonalakat ellenőrző drogkartellek ellen. Calderon hozott döntést a szövetségi katonaság bevetéséről az esetenként korrupt vagy megfélemlített helyi rendőrség helyett. Ez a háború eddig hetvenezer ember életét követelte. Amikor 2012-ben – több mint egy évtized után –, a választásokon visszatért a hatalomba az Intézményes Forradalmi Párt (PRI), Enrique Pena Nieto beszédeiben érezhetően visszavette a drogháború hangsúlyozását, állítólag csökkent is az erőszak áldozatainak száma. Ám a lényegen egyelőre nem sikerült változtatni, amit a mostani michoacáni fejlemények is jeleznek. A mexikói elnöknek egyébként az elkövetkező hetekben két esetben is lesz alkalma egyeztetni a nyugati földrész vezetőivel a drogcsempészet problémájáról. Először Havannában esedékes a latin-amerikai és karibi államok újkeletű, 2011-ben életrehívott közösségének (CELAC) csúcstalálkozója, majd februárban Mexikóvárosban, ahová az észak-amerikai szabadkereskedelmi társulásban érintett Mexikó, Egyesült Államok és Kanada vezetői találkoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.