Michel Barnier nem vágja le az aranytojást tojó tyúkot

Megnyugtatta Londont, megnyugtatta a szocialistákat, megnyugtatta a belső piac híveit, s megnyugtatta azokat is, akik reformokat követelnek a nagy pénzügyi válság nyomán. Ezt a teljesítményt dicsérik most Brüsszelben: Michel Barnier francia biztosjelölt, az uniós kulcstárca várományosa általános elismerést szerzett magának a parlamenti meghallgatáson.

Nem új ötleteket várt az Európai Parlament Michel Barnier francia biztosjelölttől, hanem arra volt kíváncsi, milyen iránymutatást ad a francia politikus, aki már a Prodi-bizottságban is szolgált, Párizsban meg külügy- és agrárminiszterként is szolgált. A kérdés az volt, eloszlatja-e a félelmeket, hogy Sarkozy francia elnök utasításait teljesíti, azaz hadjáratot indít az angolszász kapitalizmus, mint a pénzügyi válság melegágya ellen, s elhatárolódik-e elődjétől, az ír Charlie McCreevytől, akit a krízis nyomán azzal vádoltak, hogy az ő szabadpiaci, neoliberális, deregulációs, beavatkozásmentes megközelítése is hozzájárult a súlyos zavarok elmélyüléséhez.

Nos, Barnier kiállta a próbát, pontosan azt tette, amit vártak tőle. A brit képviselők felszólamlása nyomán, hogy „ne vágja le az aranytojást tojó tyúkot", azaz ne tegye tönkre a londoni Cityt túlzó szabályozásokkal, megígérte, konzultál, s minden asztalon lévő javaslatot újra áttekint. Esze ágában sincs gyengíteni Európa legnagyobb pénzügyi központját, vagy elvándorlásra késztetni a legjobb bankárokat.

- Sem Párizs, sem London nem utasíthat - mondta, pontosan tudván, hogy a britek felháborodtak sarkozy győzelmi nyilatkozatain, miután Franciaország megszerezte az európai integrációs szempontjából kulcsfontosságú posztot a Bizottságban. - De a reformokat sem lehet megúszni, mert a bankszektornak is érdeke, hogy ne szoruljon az adófizetők támogatására, s átlátható szabályozási környezetben dolgozzék - jegyezte meg azért Barnier.

Így terítéken marad a fedezeti alapok, a magántőke-társaságok, az alternatív befektetések, az úgynevezett derivatív termékek újraszabályozása, a shortolás esetleges korlátozása, különös tekintettel a nyersanyagokkal, s közöttük a mezőgazdasági termékekkel folyó spekulációra. (A shortolás az a tranzakció, amikor a befektető elad olyan részvényeket, melyek nincsenek a birtokában - többnyire kölcsönben vannak nála -, azzal a szándékkal, hogy majd később olcsóbban visszavásárolja őket.) Azzal érvelt Barnier, hogy a derivatívák 80-85 százalékát egyáltalán nem szabályozzák, s ezen változtatni kell. Egyetértett azon ismert javaslatokkal is, hogy a bankok tőkekövetelményeit emelni, a banki prémiumokat pedig korlátozni kell. Az európai egységes pénzügyi felügyelet létrehozása mellett viszont nem kötelezte el magát. A jelenleg már a parlament előtt lévő javaslat kétszintű rendszert hozna létre a tagországok felügyeleteinek szorosabb együttműködésére alapozva.

A belső piac azonban nem szorítkozik a pénzügyi szolgáltatások újraszabályozására. A szolgáltatási irányelv gyakorlati megvalósítását, a nemzeti joganyagokba mihamarabbi átültetését is szorgalmazni fogja Barnier. Emlékeztetett rá, egy ideig a lengyel vízszerelőtől féltek Nyugat-Európában, ám egy luxemburgi szakembernek például négyféle szabályozásnak kell megfelelnie, ha negyven kilométeres körzetben szeretne tevékenykedni. Ez is tarthatatlan. A belső piac kiterjesztésének, egységesítésének az emberi vonzatáról sem feledkezett meg, a cél a jólét emelése. Erre mondta aztán Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője, hogy a francia gaullista baloldali jelölt olyan mintha a szocialisták soraiból lépett volna elő.

További terv, amely nem új, csak nem valósult meg, a kisvállalkozások adminisztratív terheinek tetemes csökkentése. Továbbá az európai szabadalmi rendszer megteremtése, amelyben sikerült a múlt évben haladást elérni, de nyelvi viták miatt még nincs végleges megállapodás. A szerzői jogok határozottabb védelmét is sürgeti Barnier, mert „2,5 millió európai munkahely veszett el a hamisított termékek miatt".

 

Michel Barnier francia biztosjelölt, az uniós kulcstárca várományosa kiállta a próbát
European Internal Market and Services Commissioner-designate Michel Barnier of France greets a member of the EU Parliament before addressing the European Parliament Internal Market and Consumer Protection committee in Brussels January 13, 2010. Candidates for posts in the next European Commission will be closely questioned on policy and plans to pull Europe out of economic crisis when the European Parliament opens confirmation hearings next week. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: BUSINESS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.