Michael Moore eddig Obamával is elégedetlen

Michael Moore, a szókimondásáról híres dokumentumfilmes rendező felszólította Barack Obama amerikai elnököt: sürgősen változtasson a dolgokon, máskülönben a Demokrata Párt a novemberi kongresszusi választásokon súlyos veszteségeket fog elszenvedni.

"Ön és a demokraták már több mint egy éve hatalmon vannak, és egyetlen banki szabályozáson sem változtattak, nincs általános betegbiztosításunk, az afganisztáni háború kiszélesedett, továbbra is amerikaiak tízezrei veszítik el állásukat és házukat" - fakadt ki a Fehér Házhoz intézett nyílt levelében a liberális nézeteiről ismert művész, aki annak idején Obama megválasztását támogatta.

"Maga egy jó srác, elnök úr, de még mindig azt mondogatja, hogy hisz a kétpártiságban (...) ha valóban erre vágyik, engedje győzni a republikánusokat novemberben" - írta szokásos közvetlen stílusában.

Moore személyesen támadta Rahm Emanuel kabinetfőnököt, szerinte ő a felelős, amiért a demokraták ilyen sivár kilátásokkal néznek a választások elé. A liberálisok, akik elégedetlenek azzal, ahogy a Fehér Ház az egészségügy reformját kezeli, az utóbbi időben egyre többször támadták a kabinetfőnököt - jegyezte meg a The Hill kongresszusi hírújság, amely vasárnap ismertette a levelet.

Moore felajánlotta, hogy Emanuel helyett Obama kabinetfőnöke lesz, napi 1 dolláros fizetésért. "Elmegyek D.C.-be (a fővárosba) és rendet rakok a zűrzavarban, amely Ön körül kialakult" - írta, s hozzátette: segítene a demokratáknak, hogy ismét gerincesek legyenek, megtanítaná őket arra, hogy "verjék péppé erőszak nélkül a republikánusukat".

"Segíteni fogok Önnek abban, hogy megtegye azt, amiért az amerikai nép odaküldte Önt" - írta. Szerinte Obamának minden reggel el kellene ismételnie: "az amerikai nép választott meg, nem a republikánusok, én vezetem az országot, én vagyok hatalmon (...) ha az amerikaiaknak nem tetszik, amit csinálok, akkor kirúghatnak 2012-ben, de addig is meghozom a döntéseket a nevükben".

Moore - aki Bush elnöksége idején elszánt küzdelmet folytatott a republikánusok ellen - azt írta, hogy a 2008-as választásokkal véget ért a sötétség korszaka. Az ország nagy többsége sírt örömében, amikor Obama nyert, méghozzá nagy többséggel.

"Egy új korszak hajnalának kellett volna lennie" - írta a csalódott rendező, hozzátéve, ma már egyszerűen nem elég az, hogy Bush távozott a hatalomból. Mostanra már be kellett volna fejezni a háborúkat, be kellett volna vezetni a mindenkire kiterjedő egészségbiztosítást, a Wall Street bankjait meg kellett volna regulázni, és nem szabadna engedni, hogy keményen dolgozó amerikaiakat tegyenek ki otthonukból - írta az Oscar-díjas rendező levelében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.