Ők a fegyverkereskedelem legnagyobb cápái

Az elmúlt négy évben a globális fegyverpiac sokkal gyorsabban nőtt, mint a világgazdaság. A hatalmas haszonnal eladott fegyverek a jelenlegi és a leendő háborús övezetekben találnak vevőre. Ami sok millió embernek a földönfutóvá válás, az keveseknek óriási üzleti siker.

A világ legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok, a nemzetközi fegyverkereskedelem egyharmadát bonyolítja. A második Oroszország, 25 százalékkal. A harmadik helyezett Kínának mindössze 5,9 százalék a részesedése. Viszont az európai fejlett országok, amelyek a migráció célpontjai – Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország – együtt a globális fegyvereladások 25 százalékáért felelősek, idézi a Stockholm International Peace Research Institute adatait az EuroNews hírtelevízió.

Szaúd-Arábia intenzíven részt vesz a jemeni konfliktus „rendezésében”. Hosszú hónapok óta bombázza a lázadók állásait, valamint biztosítja a fegyvereket a felkelőknek Szíriában. Négy év alatt a második legnagyobb importőrré nőtte ki magát.

2006 és 2010 között 2,1 százalékkal, 2011 és 2015 között újabb 7 százalékkal nőtt a szaúdi fegyverbeszerzés volumene. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság fegyvereladásainak háromnegyede Szaúd-Arábiába irányul. A szaúdi légicsapások rendszeresen polgári célpontokat érnek rengeteg civil áldozatot követelve.

Irakban az Iszlám Állam megjelenéséig erőteljesen csökkent, majd a terrorszervezet térhódításával jelentősen, 83 százalékkal nőtt a fegyverszállítás. Ebben a térségben az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásai is növelik a felhasznált fegyverek mennyiségét.

A polgárháború sújtotta Szíriában az Aszadot és rezsimjét sújtó szankciók, illetve a pénzforrások csökkenése miatt visszaesés tapasztalható. Ugyanakkor a Moszkva által támogatott szíriai elnök orosz fegyverbeszerzéseiről nem állnak rendelkezésre megbízható adatok.

Mégsem a Közel-Kelet, hanem az ázsiai és óceániai térség a globális fegyverpiac legnagyobb felvevője. Figyelemre méltó például Vietnam fegyverkezése, ami összefügg a Dél-Kínai-tengeren kiéleződött területi vitákkal. A délkelet-ázsiai ország csaknem 700 (!) százalékkal növelte fegyvervásárlását az előző 10 év során.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.