Mianmariak tízezrei menekülnek Kínába az összecsapások elől

Mianmariak tízezrei menekültek Kínába a kormányerők és egy fegyveres lázadócsoport között egy napja kiújult harcok elől az ország északi, kínaiak lakta részéből. Peking pénteken felszólította Mianmart, hogy szavatolja a térség és az ott élő kínaiak biztonságát.

A Mianmarral határos kínai Jünnan (Yunnan) tartomány hírportálja szerint a harcok csütörtök délután újultak ki, a helyi lakosok tömeges, pánikszerű elmenekülését okozva Kína területére. A híroldal szerint péntekig mintegy tízezer mianmari érkezett Kínába - őket hét menekülttáborban szállásolták el, kapnak élelmet és orvosi ellátást -, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 30 ezerre teszi a menekültek számát.

Mianmari menekültek érkeznek a kínai Yunnan tartományba 2009. augusztus 25-én
Refugees from Kokang in Myanmar's Shan State arrive with their luggage at Nansan town in Zhenkang County in Yunnan province August 25, 2009. Tension between Myanmar government troops and an armed ethnic group has sparked an exodus of thousands of people into China from northeastern Myanmar, activists and witnesses said on Wednesday. Picture taken August 25, 2009. REUTERS/Stringer (CHINA POLITICS IMAGES OF THE DAY)

Egy washingtoni székhelyű mianmari szervezet szerint a határ menti konfliktust az okozta, hogy augusztus 8-án a mianmari hadsereg több száz katonát vezényelt Kokangba, a jobbára etnikai kínaiak lakta térségbe, ahol a lázadók két évtizede tűzszünetet kötöttek a kormánnyal. A katonák átkutatták Peng Csia-szen (Peng  Jiashen) kokangi vezető házát azzal az ürüggyel, hogy kábítószert keresnek, s erre támogatói fegyvert ragadtak.

Ho Seng-ta (He Sehngda), a jünnani tudományos akadémia térségbeli szakértője szerint a mianmari kormány ellenőrzése akarja vonni a térséget, ami nagyobb kiterjedésű konfliktussal fenyeget. A szakértő a Global Times című kínai lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a kormánynak nehéz dolga lesz, mivel a helyi milícia nem fogja egykönnyen átengedni a terület ellenőrzését. A lap szerint a kínai kormány elrendelte az érintett határszakasz biztonságának megerősítését, hogy megakadályozza a konfliktus átterjedését Jünnanra.

A kínai külügyminisztérium felszólította Mianmart, hogy  helyénvalóan kezelje belső problémáit, tartsa fenn a kínai-mianmari határtérség biztonságát, és szavatolja a mianmari kínai polgárok biztonságát, illetve törvényes jogait. Hasonló közleményeket ritkán ad ki a kínai külügy, amely általában kínosan ügyel arra, nehogy annak a látszatát keltse, hogy beavatkozik déli szomszédja belügyeiben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.