Mi lesz veled, szír misszió?

Tárgyalást kezdett a Szíriába küldött, vitatott megfigyelői missziójának sorsáról az Arab Liga, hogy eldöntse, a folyamatos erőszak miatt hazahívja, vagy továbbra is az országban tartsa embereit.

Szombaton Kairóban tárgyalnak arról a jelentésről, melyet a Szíriába küldött misszió vezetője készített a Liga számára. A találkozót a katari miniszterelnök, Seijk Hamad al-Tani elnökli, akinek országa korábban azért lobbizott, hogy küldjenek arab békefenntartókat Szíriába. Damaszkusz azonban elutasította az ötletet, írja a BBC.

A szír elnök, Basar al-Aszad köszönti támogatóit meglepetésszerű feltűnésekor egy januári tüntetésen
Syria's President Bashar al-Assad greets his supporters during a surprise appearance at a rally in Umayyad Square in Damascus January 11, 2012. Assad vowed on Wednesday to vanquish "foreign conspirators" plotting to end his rule, and an Arab League observer quit Syria, accusing the authorities of committing war crimes. REUTERS/Wael Hmedan-Presidential Palace (SYRIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap döntenek a misszió további sorsáról. A 165 fős megfigyelői csoport csütörtökön arról tájékoztatta a közvéleményt: nem látják jelét annak, hogy a kormány felhagyott volna a tüntetők elleni összecsapásaival. Elemzők szerint ennek ellenére a Liga a következő hónapra is megújítja majd a misszió feladatát. Tudósítók szerint egyelőre nincs határozott álláspont arról, hogy mit is kéne csinálni: új stratégiát kidolgozni a missziónak, vagy végre a radikális tettek mezejére lépni. A legvalószínűbb végkimenetele a hét végi tárgyalásoknak az lehet, hogy a misszió létszámát megduplázzák, és újabb egy hónap türelmi időt adnak a szír kormánynak.

A kormány csapatai eddig egyetlen városból vonultak ki, Zabadaniból, a Szabad Szír Hadseregnek hagyva a várost. Az erőszak pedig pénteken is folytatódott; aktivisták szerint a biztonsági erők most hét embert öltek meg. Az ENSZ BT szerint csak a megfigyelők ottlétének első tíz napján 400 ember halt meg az összecsapásokban. Az USA péntek óta damaszkuszi nagykövetségének bezárását fontolgatja, végleges döntés azonban még nem született az ügyben.

A tüntetők viszont egyértelműen a megfigyelők kivonását követelik az országból, mert mint mondják: nem sikerült megakadályozniuk, hogy a biztonsági erők rájuk törjenek. – Arab Liga, a kezetek most már szír vérrel piszkoltátok be – írták egy Damaszkusz külvárosában tartott megmozdulás egyik táblájára. Az emberjogi szervezetek eközben a megfigyelők jelentésének nyilvánosságra hozatalát kérik. A New York-i csoport azt akarja elérni, hogy kiderüljön, valóban manipulálták-e a missziót a szír hatóságok. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a szír nemzeti tanács vezetője pedig azt kéri az Arab Ligától, hogy tanácskozzon a Biztonsági Tanáccsal a szír helyzetről, és fontolják meg egy repüléstilalmi és egy ütközőzóna létrehozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.