MH370: még mindig semmi, de reménykednek

A nemzetközi kutatóakció vezetője, Angus Houston szerint minden valószínűség szerint nem a Malaysia Airlines eltűnt járatának a fekete doboza volt az, ami jeleket adott az elmúlt napoban az Indiai-óceánon. A keresést folytatják.

 

 A keresést folytatják – Australian Defence Force / Reuters

Nem valószínű, hogy a Malaysia Airlines öt hete eltűnt repülőgépe, a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370 fekete dobozűának a jeleit észlelték az elmúlt napokban az Indiai-óceánon. Az ügyben mindeddig nincs áttörés – jelentette be pénteken Angus Houston, volt ausztrál vezérkari főnök és légierő-parancsnok, az Ausztrália irányításával indított nemzetközi kutatóakció vezetője. A jeleket először egy kínai hadihajó, a Haixan 01 észlelte, később pedig az ausztrál HMAS Ocean Shieldről is vették őket. Bár a frekvenciájuk, a 37,5 kHz-es pulzálás arra utal, hogy fekete dobozról van szó, a jeleket elemezték, és valószínűtlen, hogy az MH370 adatrögzítő berendezése adta le őket – mondta Houston. Szerinte a keresést ettől függetlenül folytatják.

Eközben Tony Abbott ausztrál kormányfő még homlokegyenest ellenkező nyilatkozatot tett. Az éppen Shanghajban tartózkodó politikus a maga részéről biztos abban, hogy az MH370 fekete dobozát találták meg az Indiai-óceán mélyén. „A keresési területet szűkítettük. Meglehetősen biztosak vagyunk abban, hogy az MH370 fekete doboza az" – nyilatkozta Abbott. A HMAS Ocean Shield először egy hete szombaton, utoljára csütörtökön észlelt jeleket. Már nem sokáig fog. A fekete dobozok akkumulátora 30 napig bírja, a Boeing 777-es repülőgép pedig öt hete, március 8-án tűnt el a földi irányítás radarjairól. Korábbi hivatalos maláj bejelentések szerint minden jel arra utal, hogy a repülőgépet 239 emberrel a fedélzetén eltérítették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.