Figyelmeztető lövésekkel zavarták el az EBESZ-t

Nem engedték oda a maláj gép roncsaihoz az EBESZ megfigyelőit az oroszbarát szeparatista fegyveresek. Pedig a szervezet harmincfős delegációja nem nyomozni, csak a vizsgálatot megfigyelni érkezett.

 

EBESZ-megfigyelők ukrán szeparatistákkal – Fotó: Reuter / Maxim Zmeyev

A delegációnak egy állig felfegyverzett szakadár csoport állta útját, akik kordonnal kerítették körbe a roncsok többségét. Egy órán keresztül néztek farkasszemet egymással a fegyveresek és az EBESZ megfigyelői. Utóbbiak akkor "fújtak visszavonulót", amikor a szakadárok parancsnoka a levegőbe lőtt.

"Vissza fogunk jönni holnap, holnapután és azután is" – idézte a Guardian Michael Bociurkiw szóvivőt. "Nagyon sok holland és maláj szakértő, illetve rokon gyülekezik Kijevben. A holttestek kezdenek bomlásnak indulni. Egyértelműen szükség van egy szakértői csoportra. Nagyon sok a tennivaló, amit nagyon rövid idő alatt kell elvégezni" – tette hozzá.

"Felmérjük, hogyan alakulnak a dolgok a helyszínen, és ellenőrizzük a bizonyítékok begyűjtését is" – mondta lapunknak Irina Gudyma, a csütörtöki repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazó harmincfős EBESZ-csoport (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) tagja, még mielőtt a helyszínre érkeztek volna.

A tapasztalt, különféle területekkel (katonai ügyek, emberi jogok, politikatudomány, szociológia) foglalkozó szakértőkből álló csapat nem nyomozni megy Kelet-Ukrajnába a Malaysia Airlines Boeing 777-esének, az MH17-es járatnak a zuhanása után. A feladat az EBESZ-tagállamoknak jelentést küldeni a repülőgép lezuhanásának kivizsgálásáról.

Az EBESZ-szakértők remélik, hogy teljes és biztonságos hozzáférést kapnak a katasztrófa helyszínéhez, ebben állapodtak meg ugyanis a donyecki lázadócsoportok vezetőivel. – Videokonferencián egyeztetett csütörtök este a háromoldalú kontaktcsoport a kelet-ukrajnai szakadárokkal. Ők megígérték, hogy lezárják a helyszínt, ahol a maláj utasszállító darabjai szétszóródtak. Ígéretet tettek arra is, hogy garantálják a nemzetközi szervezetek és ellenőrök odajutását, illetve biztonságát – tette hozzá Irina Gudyma. A kontaktcsoport tagja (az 57 tagországot magában foglaló szervezet mellett) az ukrán és az orosz kormány is.

Ukrajnában jó ideje működtet már megfigyelő missziót az EBESZ, a 250 fős csapat tagjai több mint negyven országból érkeztek. Közülük választották ki most azt a harminc embert, akiket helikopteren küldtek Kelet-Ukrajnába. Onnan teherautón utaztak tovább a légi szerencsétlenség helyszínére, úgy tervezve, hogy péntek délután vagy szombat délelőtt kezdhetik meg ott a munkát.

A harmincfős küldöttség tagja a Népszabadság kérdésére elmondta, konkrét feladatot vagy mandátumot nem kaptak. A helyszínen folyó vizsgálatok megfigyelésén túl tárgyalni szeretnének az ukrán és az orosz oldallal, illetve az odaérkező többi nemzetközi szervezettel is. Ki kell deríteni például, miként lehet mielőbb kijuttatni Ukrajnából a külföldi áldozatok holttestét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.