MH17: a július nem rossz hónap összerúgni a port Oroszországgal

Ha most, háromszáz ártatlan ember halála után sem tud Európa egységet mutatni, akkor tényleg itt az idő a kétségbeesésre – fogalmazott kérdésünkre Ian Bond, aki szerint nem lehet következmények nélkül hagyni az MH17-es tragédiáját.
A brit Centre for European Reform (CER) külpolitikai igazgatója szerint az orosz kormány felelősségét nem lehet megkerülni. Mégis kik támogatják fegyverrel is az ukrajnai szakadárokat, kik hozzák a lényeges döntéseket? – teszi fel Bond a kérdést, hozzáfűzve, a helyzetet csak súlyosbítja, hogy a NATO hírszerzési forrásai szerint épp néhány napja orosz területen nyújtottak kiképzést a szeparatistáknak olyan nehézfegyverzettel, amelyek között a most használt BUK-hoz hasonló rakéta is volt.

A brit szakértő azt állítja, hogy Oroszország ellen új szankciókra lesz szükség, még akkor is, ha sok orosz ezt úgy éli meg, mintha a nyugatiak tennék tönkre az orosz gazdaságot. Ez nem igaz – véli Bond –, de sajnos az orosz társadalmat ma olyan masszív hazugságokkal mérgezi az állami propaganda, mint legutóbb a sztálinista időkben. A szakértő emiatt kommunikációs lépéseket is sürget a Nyugat részéről, hogy árnyalni lehessen ezt a nagyon egyoldalú képet, és az orosz társadalom más forrásokból is értesülhessen a világ eseményeiről és az összefüggésekről.

Bond az amerikai irányvonallal ért egyet. A szankcióknak azokat a szektorokat kell érintenie, amelyek az orosz állami bevételekért felelősek, a hadi- és az energiaipart, valamint a Putyinhoz közel álló üzletembereket. Azzal a CER-igazgató is tisztában van, hogy az orosz export esetleges szankcionálása Közép- és Kelet-Európában jóval súlyosabb gondokat okozna, mint mondjuk az Egyesült Államokban, de Bond szerint egy „ilyen típusú válságra" a július nem rossz hónap, hiszen akkor nem kell fűteni. Oroszországnak egyébként legalább annyira szüksége van az európaiak pénzére, mint Európának a gázra. Mivel azt sem lehet kizárni, hogy a válság télig elhúzódik, minden kormánynak már most fel kell készülnie az alternatív energiaforrásokra – tanácsolja.

Bond szerint egyébként a hidegháború orosz részről már jó néhány éve – a 2008-as orosz–grúz háború óta – folyik, de Európa évekig azzal hitegette magát, hogy erről szó sincs. Mindig új határokat szabnak az oroszoknak, amelyeket ők aztán újra és újra átlépnek. – Őszintén szólva én csak abban reménykedem, hogy megmarad hidegháborúnak, és nem forrósodik fel. „Vannak ugyanis olyan orosz akadémikusok, akik már a balti államok visszaszerzéséről értekeznek."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.