Mészárlás a vörös városban

Egy héber nyelvtanár és három kisgyerek vesztette életét hétfőn reggel a dél-franciaországi Toulouse-ban. A nyomozók neonáci támadásra gyanakszanak, a belügyminiszter elrendelte valamennyi franciaországi felekezeti iskolánál, s különösen a zsidó iskoláknál a rendőrségi ellenőrzés megerősítését. A francia elnökválasztás jelöltjei felfüggesztették a választási kampányt.

Négyen veszítették életüket egy zsidó iskola előtti lövöldözésben hétfőn reggel Dél-Franciaországban. A terrorista merénylet Toulouse városában történt nem sokkal a reggeli iskolakezdés előtt. A legtöbb gyermek – mintegy 150-en – szüleivel együtt még a helyi Chábád Lubavics zsidó ortodox közösséghez tartozó iskola előtt tartózkodott, amikor egy bukósisakot viselő motoros közvetlen közelről rájuk lőtt. A támadásban egy 30 éves héber nyelvtanár és két kisgyermek – egyikük három, a másikuk 5 esztendős volt – a helyszínen meghalt. Egy tízéves kislány, az iskolaigazgató gyermeke, néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. A lövöldözésnek több súlyos sérültje is van: egy iskolást és az intézmény gondnokát is életveszélyes sérülésekkel ápolják.

A nyilvánvalóan terrorista merénylet hírére az ember óhatatlanul arra gondol, hogy a dél-franciaországi vörös város – amelynek katedrálisa és óvárosának legtöbb háza is vörös téglából épült – lakói között szép számmal találunk zsidó és muzulmán vallásúakat is, de a mostani merénylet motivációi nem vallási ellentétre utalnak. Mint Radvánszki Péter, a toulouse-i reform zsidó közösség felszentelés előtt álló rabbi gyakornoka a Népszabadságnak elmondta: kinttartózkodásának fél éve alatt a zsidó és muzulmán lakosság között semmilyen incidenst nem tapasztalt. Sőt, korábbi zsinagógájuk egy arab negyed kellős közepén volt, s – egyetlen molotov-koktélos támadástól eltekintve még a második intifáda idején – soha semmilyen incidenst nem kellett elszenvedniük. A rabbi-jelölt inkább neonáci támadásra gyanakszik, s a nagy erőkkel folyó nyomozás is ebben az irányban tapogatózik.

A toulouse-i ügyészség már jelezte, hogy a tettes ugyanolyan típusú fegyvert használt, mint a néhány nappal ezelőtti két támadás elkövetője. Az AFP francia hírügynökség hétfőn délután azt is megtudta: mindhárom merényletet ugyanazzal a fegyverrel követték el, és ugyanazt a motort használták. Egy héttel ezelőtt ugyanis szintén Toulouse-ban megöltek egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montauban-ban három fiatal katonát gyilkoltak meg. Közülük ketten muzulmán vallású arabok voltak, a harmadik pedig egy Antillák-szigetéről származó fekete bőrű katona volt. Mindhárom ügyben a nyomozást a párizsi ügyészség terrorelhárító részlege kezdte meg „terrorcselekménnyel összefüggésbe hozható emberölési kísérlet és emberölés ügyében”.

A francia politikai élet szereplőit valósággal sokkolta a toulouse-i zsidó iskola elleni fegyveres támadás híre, s a 33 nap múlva esedékes elnökválasztás szereplői egyöntetűen elítélték a mészárlást. „Ezzel a gyalázatos tragédiával a francia köztársaságot támadták meg” – mondta Nicolas Sarkozy államfő, aki Claude Guéant belügyminiszterrel és Luc Chatel oktatási miniszterrel az oldalán nyomban a helyszínre sietett. Sarkozy nemzeti tragédiának nevezte a történteket, s mint kifejtette: ez a gyilkosság nemcsak a zsidó közösséget érinti, hanem az egész nemzetet.

A köztársasági elnök elrendelte, hogy kedden valamennyi francia iskolában egyperces néma csenddel emlékezzenek meg az áldozatokról, s egyben bejelentette, hogy 24 órára felfüggeszti a javában zajló elnökválasztási kampányt. Ugyanígy döntöttek riválisai is. Szocialista ellenfele, Francois Hollande szintén Toulouse-ba utazott, hogy kifejezze részvétét az áldozatok családtagjainak, valamint Franciaország zsidó közösségének. Hasonlóan cselekedett Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltje is, aki még hétfőn délben azt kérte a France 2 tévécsatornától, hogy töröljék aznap estére tervezett választási vitáját.

Izraelben a hírközlő eszközök hétfőn adásukat megszakítva közölték a dél-franciaországi terrorista merénylet hírét. A zsidó állam külügyminisztériuma közleményben fejezte ki meggyőződését, hogy Franciaország mindent megtesz az iskolai mészárlás körülményeinek felderítéséért és a tettes kézrekerítéséért. Mint kiderült, a merénylet egyetlen felnőtt áldozata jeruzsálemi születésű izraeli-francia kettős állampolgár volt.

Claude Guéant belügyminiszter elrendelte valamennyi franciaországi felekezeti iskolánál, s különösen a zsidó iskoláknál a rendőrségi ellenőrzés megerősítését. Magában Toulouse-ban, mint Radvánszki Péter elmondta, a szokásosnál alig valamivel több rendőrt lehetett látni hétfőn, különösen a metrók bejáratánál és a köztereken. A merénylet színhelyét természetesen lezárták, de az utcába – informátorunk szerint – be lehetett jutni. A támadást elszenvedett iskolában egyébként a biztonsági kamera, s a bejáratnál posztoló őrszem kivételével különösebb biztonsági óvintézkedés nem volt.

A gyerekek éppen az iskolába érkeztek, mikor elkezdődött a lövöldözés
Relatives leave the Ozar Hatorah Jewish school in Toulouse, southwestern France, March 19, 2012 after a man on a scooter opened fire outside the school killing two children and one adult, a police source said. Five people were injured in the attack, which occurred as students were arriving for morning classes at the Ozar Hatorah school, a city official said. REUTERS/Jean-Philippe Arles (FRANCE - Tags: EDUCATION CIVIL UNREST) ATTENTION EDITORS : FRENCH LAW REQUIRES THAT THE FACES OF MINORS ARE MASKED IN PUBLICATIONS WITHIN FRANCE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.