Magyar-román botrány: Mesterházy Basescut és Orbánt is bírálja

Mintha csak a szeptemberi VB-selejtezőre hangolna a két ország, tovább tart a szócsata a magyar politikusok romániai vendégszereplései kapcsán.

Crin Antonescu, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnöke és államfőjelöltje ma rendkívüli sajtóértekezleten kritizálta Traian Basescu államfőt, amiért az hétfőn rendkívül erőteljes megfogalmazásban bírálta a magyarokat. Antonescu szerint Basescu eddig önös érdekei miatt kifejezetten bátorította, hogy a magyarországi politikusok az otthoni voksolás közeledtével „választási lőtérré” alakítsák Erdélyt – és most ugyanilyen megfontolásokból akar vezető szerepet vállalni Budapest „rendreutasításában”. „Ha csak minimális felelősséget is érzünk Románia hosszú távú érdekei iránt, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a külpolitikát a választási küzdelem eszközévé tegyük” - idézte Antonescut az MTI. (Nem mintha maga Antonescu soha nem tenne ilyet: tavalyelőtt a brüsszeli székely iroda megnyitója kapcsán kijelentette, hogy „Székelyföld nem létezik Romániában”, áprilisban pedig arról beszélt, bár sok mindenben nem ért egyet a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktor „bizonyos értelemben” példaképe az Európai Bizottság elleni kiállás miatt.)

Közleményben utasította vissza Basescu a „magyarságot nyíltan fenyegető, agresszív, kioktató és lekezelő mondatait” Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke. Szerinte ugyanakkor Basescu Marosfőn elhangzott szavai a Fidesz határon túli politikájának kudarcát jelzik: „Orbán Viktor egyik legfontosabb jobboldali szövetségese és barátja olyan fenyegető, kioktató és lekezelő nyilatkozatot engedett meg magának, amely az európai politikai kultúrában elfogadhatatlan és ellentétes mindkét nemzet érdekeivel”.

„Előre látható volt, hogy a nacionalista politika, a határon túli magyarság megosztására tett kísérletek, a magyar belpolitikai ellentétek exportálása, a meggondolatlan politikai nyilatkozatok zsákutcába vezetnek, és olyan fegyvert adnak a nacionalista jobboldali politikusok kezébe, amely alkalmas a magyarellenes feszültségek felszítására” – fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Szerinte itt az ideje, hogy az állandóan konfliktust kreáló, ellenségképet kereső, más népeket lenéző, agresszív politikát felváltsa a józan, felelős hazafiságra épülő, egymás iránti tiszteleten és párbeszéden alapuló nemzetpolitika. „Elvárom, hogy a kialakult, valós konfliktus-helyzetben - amelyet az RMDSZ nyílt fenyegetésként értékel a magyarság ellen – Orbán Viktor miniszterelnökként és a néppárti Fidesz elnökeként is tegyen határozott és felelős politikai lépéseket a helyzet rendezésére, hogy az erdélyi magyarság érdekei ne sérülhessenek” – hangzik Mesterházy Attila közleménye.

Basescu hétfőn az mondta a külhoni románok marosfői nyári egyetemének megnyitóján, hogy az idei volt az utolsó nyár, amikor magyar politikusok háborítatlanul „sétálgathattak” Romániában, s Magyarország határon túli politikájával az instabilitás tűzfészkévé vált a térségben. Basescu elsősorban Vona Gábort, a Jobbik elnökét és a Tusnádfürdőn felszólaló Tőkés Lászlót bírálta, de szavait korábbi szövetségese, Orbán Viktor kritikájaként is lehetett érteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.